субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Џон Миршајмер: Велика грешка САД што су одиграле кључну улогу у образовању Кине као светске силе; Судбина НАТО зависи од америчких избора 2020.
Хроника

Џон Миршајмер: Велика грешка САД што су одиграле кључну улогу у образовању Кине као светске силе; Судбина НАТО зависи од америчких избора 2020.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 04. децембар 2019.

 Професор политичких наука на Универзитету у Чикагу Џон Миршајмер истакао је вечерас да су Сједињене Америчке Државе "одиграле кључну улогу" у образовању Кине као велике силе што је, по његовом мишљењу, велика грешка.

Током промоције своје књиге "Велика заблуда: Либерални снови и међународна реалност" на дискусији у Београду у организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), на чијем челу је председник Народне странке Вук Јеремић, Миршајмер је изјавио да је "највећа грешка" начињена 2001. године када су САД омогућиле Кини да постане члан Светске трговинске организације.

"САД су играле кључну улогу деведесетих у убрзаном расту и Кина је данас економски џин. Кина би била дупло богатија од САД, са својом популацијом која је четири пута већа, само када би имала бруто приход по глави становника на нивоу Јужне Кореје", казао је он.

Миршајмер је истакао да је након три деценије од пада Совјетског Савеза и образовања САД као једине светске силе, данас свет мултиполаран са Русијом, Кином и САД као светским силама.

На питање модератора вечерашње дискусије Вука Јеремића о будућности НАТО савеза, он је казао да ће судбина савеза доста зависити од избора у САД 2020. године.

"Није тајна да је НАТО у озбиљном проблему данас и мислим да је то због (Председника САД) Доналда Трампа. Проблема у савезу би свакако било, али да Трамп није изабран за председника 2016. године проблеми не би били овако озбиљни", рекао је он.

Миршајмер је истакао да Трамп сматра да европске државе које су чланице НАТО савеза искоришћавају САД, "која финансира безбедност европских држава, а које не плаћају свој део".

"Трамп не воли НАТО и ЕУ и сматрам да је то главни проблем. Ако Трамп буде поражен на изборима 2020. године, не могу да замислим да ће наредни председник бити толико непријатељски настројен према НАТО савезу", закључио је Миршајмер.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер