Хроника

Џон Болтон: Ако Трамп победи на изборима, то би нанело непоправљиву штету за САД; Кина свој просперитет дугује четири деценијској крађи интелектуалне својине од Запада

Штампа
субота, 05. децембар 2020.

Бивши саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон изјавио је да би победа Доналда Трампа на изборима за председника нанела непоправљиву штету за земљу.

Болтон је на Холберг дебати 2020. из Бергена, која је преношена онлајн, рекао да је Кина на првом месту као највећа стратешка претња САД и глобалној безбедности, док је Русија одмах иза ње.

„Сматрам да ће Кина бити егзистенцијално питање за Запад и за његову демократију током целог 21. века јер спроводи унутрашњу и међународну политику која је супротстављена западним интересима и вредностима“, навео је Болтон и додао да више није реч о комунистичкој земљи, већ о ауторитарном систему који врши притисак на све врсте слободе, преноси Танјуг.

„Само јуче су затворили четири лидера демократског покрета у Хонгконгу“, рекао је Болтон и додао да Пекинг на међународном плану спроводи свој софистицирани сајбер ратни програм.

Он тврди да Кина покушава да злоупотреби правила либералног међународног система у целости како би остварила своје интересе спроводећи меркантилистичку политику у Светској трговинској организацији.

„Користи као оружје компаније попут Хуавеија и ЗТЕ а у циљу да преузме у своје руке пету генерацију телекомуникацијских система свуда у свету“, објашњава Болтон и додаје да је актуелни кинески председник Си Ђинпинг најауторитарнији лидер те земље од времена Мао Цедунга.

Болтон тврди да Кина свој просперитет дугује четири деценијској крађи интелектуалне својине од Запада.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]