Početna strana > Hronika > DŽon Bolton: Ako Tramp pobedi na izborima, to bi nanelo nepopravljivu štetu za SAD; Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada
Hronika

DŽon Bolton: Ako Tramp pobedi na izborima, to bi nanelo nepopravljivu štetu za SAD; Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada

PDF Štampa El. pošta
subota, 05. decembar 2020.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika DŽon Bolton izjavio je da bi pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika nanela nepopravljivu štetu za zemlju.

Bolton je na Holberg debati 2020. iz Bergena, koja je prenošena onlajn, rekao da je Kina na prvom mestu kao najveća strateška pretnja SAD i globalnoj bezbednosti, dok je Rusija odmah iza nje.

„Smatram da će Kina biti egzistencijalno pitanje za Zapad i za njegovu demokratiju tokom celog 21. veka jer sprovodi unutrašnju i međunarodnu politiku koja je suprotstavljena zapadnim interesima i vrednostima“, naveo je Bolton i dodao da više nije reč o komunističkoj zemlji, već o autoritarnom sistemu koji vrši pritisak na sve vrste slobode, prenosi Tanjug.

„Samo juče su zatvorili četiri lidera demokratskog pokreta u Hongkongu“, rekao je Bolton i dodao da Peking na međunarodnom planu sprovodi svoj sofisticirani sajber ratni program.

On tvrdi da Kina pokušava da zloupotrebi pravila liberalnog međunarodnog sistema u celosti kako bi ostvarila svoje interese sprovodeći merkantilističku politiku u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Koristi kao oružje kompanije poput Huaveija i ZTE a u cilju da preuzme u svoje ruke petu generaciju telekomunikacijskih sistema svuda u svetu“, objašnjava Bolton i dodaje da je aktuelni kineski predsednik Si Đinping najautoritarniji lider te zemlje od vremena Mao Cedunga.

Bolton tvrdi da Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner