Početna strana > Hronika > DŽerard Galuči: SAD podstiču nasilje na severu KIM
Hronika

DŽerard Galuči: SAD podstiču nasilje na severu KIM

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 12. jul 2010.

Bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici DŽerard Galuči optužio je SAD da doprinose rastu tenzija

"Nedavne izjave visokih američkih zvaničnika u vezi sa severom Kosova i naporima Albanaca da ukrote Srbe sa severa ukazuju na spremnost Vašingtona da prihvati čak i nasilan ishod", ocenio je Galuči u autorskom tekstu objavljenom na sajtu organizacije "Transkonflikt".

Galuči upozorava da bi provokacije mogle dovesti do novog nasilja poput onog tokom demonstracija 2. jula.

On podseća da je, samo nekoliko dana pre bombaškog napada na kosovske Srbe koji su demonstrirali protiv otvaranja kancelarije Prištine, ambasador SAD u Prištini obišao Mitrovicu, gde je, "kako se navodi, izneo poprilično iznenađujući komentar da najverovatniji izvor bilo koje terorističke pretnje na Kosovu može doći sa severa, naseljenog većinskim srpskim stanovništvom".
"Takvi komentari od strane visokog zvaničnika Sjedinjenih Država mogu se shvatiti kao implicitno ohrabrenje svima onima koji žele da udare na srpske 'teroriste'", ocenio je Galuči.

On je ocenio da SAD podržavaju opasan jednostrani pristup na Kosovu iz više razloga.

Jedan od njih je što "kosovski Albanci imaju potencijal da stvore mnogo problema - uglavnom za Evropu, ali i za SAD - uključujući i mogućnost da postanu utočište za muslimanske fundamentaliste i međunarodni organizovani kriminal, kao i za destabilizaciju regiona u potrazi za Velikom Albanijom".

Uz to, "što pre kosovski problem bude 'rešen' - čak i nauštrb kosovskih Srba - tim pre će vojni doprinos Sjedinjenih Država NATO snagama na Kosovu biti reduciran", naveo je Galuči, napominjući da je činjenica i da su zaposleni u Evropskom birou Stejt departmenta (EUR) "isti oni koji su nastojali da preduprede sporazumno rešenje 2008.".

"Ako SAD cinično podrže pokušaj Prištine da predupredi predstojeću odluku Međunarodnog suda pravde izazivanjem sukoba i nasilja na severu, Albanci više neće slušati nikoga drugoga, niti će ih neko drugi moći ograničiti", ocenio je on.

(Mondo)