Početna strana > Hronika > DŽejmi Šej: NATO kampanja 1999. legitimna i opravdana; Sporazum Srbije i Kosova obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje
Hronika

DŽejmi Šej: NATO kampanja 1999. legitimna i opravdana; Sporazum Srbije i Kosova obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Portparol NATO-a tokom bobardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine DŽejmi Šej rekao je za RTK2 da kampanju alijanse i dalje vidi kao legitimnu i opravdanu.

Šej smatra da NATO nije imao drugog izbora osim upotrebe sile, pošto je Slobodan Milošević odbio mirovni sporazum iz Rambujea.

Nekadašnji portparol NATO-a je izneo ocenu da je Milošević u Srbiji vodio "brutalnu kampanju" protiv naroda na Kosovu i Metojiiji, čineći, kako je rekao, brojne povrede ljudskih prava.

Šej tvrdi da je NATO za svoj postupak imao podršku javnosti, parlamenata i široke međunarodne zajednice jer, kako je naveo, niko nije želeo da se ponovi ono što se desilo u Bosni od 1992. do 1995. godine kada je međunarodna zajednica bila veoma spora u preduzimanju odlučujućih koraka.

Nekadašnji portparol NATO-a je ocenio da je moguče postizanje sveobuhvatnog sporazuma između, kako je rekao, "Srbije i Kosova kao dve nezavisne zemlje".

Šej je dodao da je neophodan stalni angažman SAD i EU da prinude Prištinu i Beograd da postignu sporazum.

"Dvadeseta godišnjica od završetka rata treba da bude mogućnost da se gleda u budućnost, a ne u prošlost. Jasno je da je iznad svega potreban sporazum Prištine i Beograda koji obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje", rekao Šej.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner