Početna strana > Hronika > DŽefri Saks: Bajdenova administracija je organizovala dve provokacije koje su pokrenule rat u Ukrajini. Prva je širenje NATO na račun Ukrajine i Gruzije, druga je uspostavljanje rusofobnog režima u Kijevu u februaru 2014.
Hronika

DŽefri Saks: Bajdenova administracija je organizovala dve provokacije koje su pokrenule rat u Ukrajini. Prva je širenje NATO na račun Ukrajine i Gruzije, druga je uspostavljanje rusofobnog režima u Kijevu u februaru 2014.

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. maj 2023.

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena je organizovala dve provokacije koje su pokrenule rat u Ukrajini, izjavio je američki ekonomista DŽefri Saks u članku za „Komon drims“.

On je kao prvi faktor koji je isprovocirao rat nazvao nameru SAD da proširi NATO na račun Ukrajine i Gruzije, kako bi okružile Rusiju u Crnomorskom regionu. Drugi razlog je uspostavljanje rusofobnog režima u Kijevu u februaru 2014. godine, naveo je on.

„Pucnjava u Ukrajini je počela svrgavanjem ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča pre devet godina, a ne u februaru 2022. godine, kako uveravaju američka vlada, NATO i lideri G7“, istakao je Saks.

Prema njegovom mišljenju, Bela kuća svesno prikriva ulogu SAD u pokretanju ukrajinskog sukoba kako se ne bi prekinuli sukobi i dodaje da jedino priznanje da je rat izazvan može da pomogne da shvatimo kako da ga zaustavimo.

Kako je naveo analitičar, Bajdenova administracija ima tri razloga za prikrivanje uloge SAD u provociranju Rusije. Prvo, priznanje da je konflikt veštački isprovociran bi potvrdilo činjenicu da je mogao da se izbegne, a SAD ne bi morale da troše sto milijardi dolara za podršku Ukrajini. Kao drugi razlog navodi Bajdenovu nespremnost da otkrije svoju ličnu ulogu u svrgavanju Janukoviča. Treće, takvo priznanje nateralo bi SAD da sednu za pregovarački sto, što bi srušilo želju za širenjem NATO-a, istakao je ekonomista.

Saks je podsetio da bez obzira na izjave SAD o konfliktu koji „nije isprovociran“, Rusija je više puta pokušavala da reši pitanje diplomatskim sredstvima pre početka vojnih akcija, i suočila se sa tim da Vašington nije imao želju da uzme u obzir interese Moskve. Međutim, kako ekspert ističe, i danas diplomatija ostaje jedino sredstvo za rešavanje ukrajinskog sukoba

„Ključ mira u Ukrajini je u pregovorima koji su zasnovani na njenoj neutralnosti i neširenju NATO-a“, zaključio je Saks.

Rusija je više puta ukazivala da je spremna za pregovore.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner