Početna strana > Hronika > DŽefri Hovenijer: Kurti se oglušio o pozive SAD za deeskalaciju na severu Kosova, njegova akcija unazadila naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije. Otkazivanje učešća na vojnim manevrima NATO-a prva posledica po Kurtijevu vladu
Hronika

DŽefri Hovenijer: Kurti se oglušio o pozive SAD za deeskalaciju na severu Kosova, njegova akcija unazadila naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije. Otkazivanje učešća na vojnim manevrima NATO-a prva posledica po Kurtijevu vladu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manevrima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador DŽefri Hovenijer. Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

”Za Kosovo su ove vežbe završene”, rekao je američki diplomata DŽefri Hovenijer, navodeći da se vlada u Prištini oglušila na američke pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Hovenijer je, takođe, naveo da je Vašington uputio snažnu poruku Kurtijevoj vladi odmah nakon početka akcije na severu, upozoravajući da će takav potez imati negativan efekat na reputaciju Prištine i unazaditi dijalog sa Beogradom.

”Analiziramo kakvi će biti naši naredni potezi”, rekao je američki ambasador, navodeći da je od Kurtijeve vlade zatraženo da povuče specijalce sa severa KiM, kao i da ”ne insistira da gradonačelnici obavljaju posao iz opštinskih zgrada”.

”Ne razumemo zašto se alternativne lokacije ne mogu koristiti za obavljanje funkcija”, rekao je Hovenijer, navodeći i da Vašington smatra da ”nasilni upad i prisustvo kosovske policije u zgrade predstavlja provokaciju”.

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posledice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

SAD zabranile posete prištinskih zvaničnika

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Akcija na severu uticala na bilateralne odnose SAD i Kosova

Verujemo da je (policijska akcija na severu) imala negativni uticaj na reputaciju Kosova, unazadila je naše napore da normalizujemo odnose Kosova i Srbije, a to je sekretar Blinken rekao u svojoj izjavi, kao što smo i mi rekli. Ona je uticala na naše bilateralne odnose, rekao je ambasador SAD na Kosovu DŽefri Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini.

"Prvi pokazatelj toga je odluka koja je doneta sinoć od strane komandanta Evropske komande SAD generala Kavolija da otkaže učešće Kosova u vežbi 'Difender Jurope 23' i to se dogodilo preko noći. Kao što znate, nije bilo aktivnosti u okviru vežbe 'Difender Jurope 23' danas i neće ih više biti. Za Kosovo je ta vežba završena", naveo je Hovenijer.

On je dodao da se razmišlja i o drugim posledicama.

"Moram da kažem da smo u ovom trenutku zatražili od premijera Kurtija vrlo direktno da preuzme momentalne korake kako bi postigao deeskalaciju na severu. Nije bio prijemčiv za te zahteve, tako da razmatramo koje ćemo dalje akcije preduzeti. Moram da kažem da u ovom trenutku nećete naći puno entuzijazma na strani SAD da odgovori na druge interese Kosova kao što su angažovanje sa onima koji ne priznaju nezavisnost ili aktivan rad na evroatlantskoj ili evropskoj putanji Kosova", naveo je ambasador SAD.

"Žalimo vrlo mnogo zbog toga, ali takva je trenutna situacija i ja to moram da kažem. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i preduzeti neke akcije da bi postigao deeskalaciju na severu i tako nam omogućiti da nastavimo sa radom na prioritetima što je puna implementacija sporazuma na putu ka normalizaciji, mnogo pre nego ometanje usled nepotrebnog konflikta na severu", dodao je on.

Ambasador Hovenijer je još jednom naglasio da su SAD vrlo zabrinute zbog trenutne situacije na Kosovu i naglasio da je trenutna kriza "potpuno nepotrebna", te da policijska operacija koja se dogodila u petak kako bi se omogućio pristup opštinskim zgradama uz upotrebu sile nije koordinisana sa SAD.

"Kada smo je postali svesni, zagovarali smo snažno protiv nje, jer smo predviđali posledice sa kojima se sada suočavamo", zaključio je on.

(RTS, Kontakt Plus Mitrovica)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner