Хроника

Џастин Трудо: Талас коронавируса неће бити завршен до краја лета - Канада се неће вратити нормалном животу док се не пронађе вакцина, што би могло да траје годину и по дана

Штампа
четвртак, 09. април 2020.

 Канадски премијер Џастин Трудо саопштио је данас да ће његови сународници морати да остану код куће и примењују физичку дистанцу још месецима и оценио да први талас ковида-19 неће бити завршен до краја лета и да се Канада неће вратити нормалном животу док се не пронађе вакцина, што би могло да траје годину и по дана.

Коментари Трудоа уследили су пошто је водећа личност здравственог система Канаде предвидела да би вирус могао да однесе 4.500 живота, а владина агенција саопштила да би канадска економија могла да изгуби 1.011.000 радних места, само у марту.

Трудо је оценио да је земља у раној фази избијања епидемије, јер је вирус стигао касније него у неке друге државе, због чега врхунац првог таласа неће бити до краја пролећа. То је изазов генерације. То је ново нормално и тако ће бити док се не пронађе вакцина, рекао је Трудо, преноси АП. То ће тражити месеце напора. Мораћемо да вежбамо физичку дистанцу, останак код куће и прање руку. Када Канада прође кроз први талас, неке економске активности биће настављене, најавио је Трудо.

Канада је данас забележила 20.690 потврђених случајева корона вируса и укупно 503 смртних случајева, а спровела је више од 373.000 тестирања.

Званичници здравственог система саопштили су да очекују да се број умрлих Канађана од ове болести удвостручи наредне недеље, а без увођења контроле, модел је показао да би скоро 80 одсто становништа могло да се инфицира, а скоро 350.000 да умре.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]