Početna strana > Hronika > DŽastin Trudo: Talas koronavirusa neće biti završen do kraja leta - Kanada se neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana
Hronika

DŽastin Trudo: Talas koronavirusa neće biti završen do kraja leta - Kanada se neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. april 2020.

 Kanadski premijer DŽastin Trudo saopštio je danas da će njegovi sunarodnici morati da ostanu kod kuće i primenjuju fizičku distancu još mesecima i ocenio da prvi talas kovida-19 neće biti završen do kraja leta i da se Kanada neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana.

Komentari Trudoa usledili su pošto je vodeća ličnost zdravstvenog sistema Kanade predvidela da bi virus mogao da odnese 4.500 života, a vladina agencija saopštila da bi kanadska ekonomija mogla da izgubi 1.011.000 radnih mesta, samo u martu.

Trudo je ocenio da je zemlja u ranoj fazi izbijanja epidemije, jer je virus stigao kasnije nego u neke druge države, zbog čega vrhunac prvog talasa neće biti do kraja proleća. To je izazov generacije. To je novo normalno i tako će biti dok se ne pronađe vakcina, rekao je Trudo, prenosi AP. To će tražiti mesece napora. Moraćemo da vežbamo fizičku distancu, ostanak kod kuće i pranje ruku. Kada Kanada prođe kroz prvi talas, neke ekonomske aktivnosti biće nastavljene, najavio je Trudo.

Kanada je danas zabeležila 20.690 potvrđenih slučajeva korona virusa i ukupno 503 smrtnih slučajeva, a sprovela je više od 373.000 testiranja.

Zvaničnici zdravstvenog sistema saopštili su da očekuju da se broj umrlih Kanađana od ove bolesti udvostruči naredne nedelje, a bez uvođenja kontrole, model je pokazao da bi skoro 80 odsto stanovništa moglo da se inficira, a skoro 350.000 da umre.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner