Početna strana > Hronika > Dveri: Odbijamo poziv na uvid u francusko-nemački predlog sporazuma o KiM jer je uslov da ne možemo da obavestimo javnost o sadržaju
Hronika

Dveri: Odbijamo poziv na uvid u francusko-nemački predlog sporazuma o KiM jer je uslov da ne možemo da obavestimo javnost o sadržaju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. februar 2023.

 Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri odbilo je poziv koji je poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok dobila iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike da ostvari uvid u francusko-nemački predlog sporazuma. To je za nas neprihvatljivo iz više razloga, a glavni je što nam je postavljen uslov da nakon ostvarenog uvida ne možemo govoriti u javnosti o sadržaju ovog spornog sporazuma. Upravo to je ono što se u javnosti traži – da svi građani Srbije imaju pravo da saznaju šta je sadržaj novog zapadnog ultimatuma koji je postavljen pred Srbiju. Narodni poslanici Dveri su u potpunosti saglasni sa ovim očekivanjem u javnosti. 

  Srpski pokret Dveri ostaje posvećen saradnji sa svim parlamentarnim i vanparlamentarnim patriotskim političkim snagama u cilju odbrane i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Stojimo na stanovištu koje je izrečeno u „Svetosavskom proglasu za spas Kosova i Metohije” da francusko-nemački sporazum treba da bude odbijen u celosti i bez odlaganja, jer je suprotan Ustavu Srbije i Rezoluciji 12 44 SB UN koji KiM vide kao sastavni deo Srbije. Najveća mana nedavno održane posebne sednice Narodne skupštine o KiM sastoji se u tome što vladajuća većina nije želela da usvoji zaključak kojim bi ovako neprihvatljiv zapadni predlog bio odbijen. Jasno je da predsednik Republike nije želeo da bude ograničen novom skupštinskom platformom o KiM koja bi jasno povukla crvene linije ispod kojih naši pregovarači ne bi smeli da idu. Ovako je namerno ostavljen prostor za pregovore koji će biti na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa jer su zasnovani na francusko-nemačkom sporazumu čiji je jedini cilj ulazak lažne države Kosovo u sve vodeće međunarodne organizacije.

Još jednom pozivamo predsednika Republike da omogući javnosti uvid u sadržaj novog zapadnog ultimatuma, a sve političke aktere, javne ličnosti i građane kojima je stalo do KiM na postizanje širokog nacionalnog jedinstva oko odbijanja svih zapadnih pritisaka da se Srbija pridruži priznanju lažne države Kosovo na bilo koji način.

Jer da je Kosovo zaista nezavisna država – zašto bi nas pritiskali da to i mi priznamo?

(Dveri)