Početna strana > Hronika > Dve osobe povređene u eksploziji u Preševu
Hronika

Dve osobe povređene u eksploziji u Preševu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. jul 2009.

Žena i dečak povređeni u noćašnjoj eksploziji u Preševu. Bomba postavljena kod ulaza u zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije. Ministar Dačić, direktor policije Veljović i komandant Žandarmerije Dikić stigli u Preševo. Postoje razlozi za sumnju da je u pitanju terorizam, ističe ministar Marković. U međuvremenu, policija presekla kanal naoružavanja terorista na jugu Srbije, saznaje RTS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su u eksploziji, koja se oko jedan čas posle ponoći dogodila u blizini železničke stanice u Preševu, lakše povređeni žena i dečak.

Eksplozivna naprava velike razorne moći postavljena je pored zadnjeg ulaza u stambenu zgradu u kojoj žive porodice pripadnika policije i Žandarmerije, navode u MUP-u.

U trenutku eksplozije u zgradi u kojoj živi i veći broj civila, Srba i Albanaca, bilo je 37 lica, a od siline eksplozije popucala su stakla na toj i okolnim građevinama,kao i na automobilima na parkingu ispred zgrade.

U eksploziji su lakše povređeni četrdesettrogodišnja Aferdita Šabani i trinaestogodišnji D. Z, rekao je Tanjugu direktor Zdravstvenog centra u Preševu doktor Sabit Sahiti.

Povređeni su zbrinuti u Preševu, a zatim prebačeni na hirurško odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju, objasnio je Sahiti, i dodao da su u pitanju povrede ekstremiteta, najverovatnije od krhotina stakla.

Prema rečima direktora bolnice u Vranju, dr Dušana Aleksića, povrede su lakše i posle zbrinjavanja povređeni su upućeni na kućno lečenje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije, pukovnik Bratislav Dikić nalaze se u Preševu, na mestu eksplozije.

"Zgrada kod železničke stanice u Preševu, u kojoj se prošle noći dogodila eksplozija, je obezbeđena i specijalne protivdiverzione ekipe utvrđuju da li ima zaostalog eksploziva", rekao je ranije dežurni istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković, komentarišući okolnosti eksplozije u Preševu, istakao je da je prerano govoriti o delovanju terorističke grupe ili povezanosti tog incidenta sa nedavnim napadom na pripadnike Žandarmerije kod Bujanovca.

Postoje razlozi za sumnju da je u pitanju terorizam, jer je zgrada u mesnoj zajednici u kojoj žive Srbi, izgrađena sredstvima Kooridancionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, i u kojoj žive radnici državne uprave, među kojima i načelnik policijske stanice Avdija Bajrami, objasnio je Marković.

"Kad se desi ovakav akt, suviše je rano da se daju ocene, posebno kada je u pitanju povezanost sa incidentom koji se desio ranije. Možemo da sumnjamo, ali će istraga dati odgovore na sva pitanja", rekao je Marković, koji je i šef Koordinacionog tela.

Ministar Marković je naveo da incident "po svojim obeležjima izgleda kao teroristički akt, sa ciljem da zaplaši stanovništvo, unese nemir, kompromituje sposobnost i mogućnost državnih organa".

Akt verovatno dvostruko deluje - albansko stanovništvo drži u neizvesnosti, a može da utiče i na dalju migraciju srpskog stanovništva iz opštine Preševo, ukazao je Marković.

"Istraga je poverena nadležnim službama i Kooridanciono telo će sačekati izveštaj tih službi", istakao je Marković naglasivši da se to telo ne bavi istražnim radnjama.

U Preševu su pojačane mere bezbednosti, a ulica koja vodi od železničke stanice ka centru, u kojoj se nalazi zgrada, zatvorena je za saobraćaj.

Uviđaj, koji vrše specijalizovane ekipe Žandarmerije i policije,počeo je oko 10 sati i još traje, a detalji u vezi sa eksplozijom biće saopšteni u toku dana.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner