петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Душан Вујовић: Разговори са ММФ успешно завршени, од вероватног банкрота дошли смо до позитивног раста економије; Џејмс Руф - Видећемо у новембру да ли се повећање плата и пензија може уклопити у оквир за 2016.
Хроника

Душан Вујовић: Разговори са ММФ успешно завршени, од вероватног банкрота дошли смо до позитивног раста економије; Џејмс Руф - Видећемо у новембру да ли се повећање плата и пензија може уклопити у оквир за 2016.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 01. септембар 2015.

БЕОГРАД - Министар финансија Душан Вујовић оценио је данас да су разговори са ММФ успешно завршени, да су резултати добри и да економија расте, а шеф мисије ММФ Џејмс Руф најавио да ће о повећању плата и пензија бити речи приликом следеће посете Мисије Србији, у новембру ове године.

"Ово су резултати рада владе и премијера. Од скоро вероватног банкрота дошли смо до сређених финансија, до унапређена у фискалном дефициту и прешли смо, од ресеције која је претила да постане велики проблем, у позитиван раст економије", рекао је Вујовић на заједничкој конференцији за новинаре са предстанвицима ММФ.

Приметивши да је "неко само пре годину дана говорио да ћемо то остварити за 12 месеци, вероватно бисмо мислили да болује од хроничног оптимизма", а онда оценио да је данас то реалност и да се данас окрећемо наредним задацима.

"Много смо се трудили, много смо постигли, али најтежи задаци у структурним реформама тек предстоје. Треба завршити приватизацију предузећа која се налазе у Агеницји за приватицију, треба променити ниво ефикасности јавних предузећа и реформисати државу саму", навео је Вујовић.

Додао је да се од данас окрећемо новим задацима а да су највећи управо структурне реформе.

"Држава 20 века је за нама, а треба нам држава 21. века, електронска држава која може да се ефикасно носи са изазовима привреде, ризика у окружењу и свету и која може да реформише сопствену привреду и побољша живот становника", поручио је министар.

Руф: Очекујемо даљи убрзани раст БДП

ММФ је ревидирао раст БДП Србије на 0,5 одсто и очекујемо да ће се тај раст у наредном периоду убрзати, изјавио је шеф мисије ММФ Џејмс Руф, оценивши да програм ММФ-а у Србији доноси добро резултате.

"Постојао је страх да ће велико фискално стезање каиша ове године наштетити расту, али уместо тога видели смо раст, као и повећање запослености и пад незапослености", рекао је Руф.

Он је нагласио и да је инфлација остала на истом нивоу, а да је девизни курс стабилан.

"ММФ је ревидирао највишу пројектицју раста БДП на 0,5 одсто и очекујемо да ће се у средњорочном периоду тај раст убрзати. То ће наравно зависити од даљих здравих потеза у макроекономској политици и од интензивираних структурних реформи које ће побољшати функсионисање економије", рекао је Руф.

Мисија ММФ је, како је додао, постигла договор са властима Србије на нивоу тима, а у вези с другом ревизијом стенд-бај аранжмана са Србијом и прецизирао да то сада треба да одобре и руководство и Извршни одбор ММФ.

"Очекујемо да ће састанак борда бити средином октобра, након чега ће сви детаљи везано за догооврене политике ће бити објављени на нашем веб сајту", рекао је Руф..

Добри фискални резултати, нижи дефицит, али ниже инвестиције

Фискални резултати су добри, дефицит је  нижи него што је пројектовано, побољшана је наплата прихода, али су инвестиције у земљи ниже него што смо очекивали, рекао је шеф Мисије ММФ Џејмс Руф.

"Уверени смо да та основна фискална консолидација да се настави и у 2016. године. Тек смо почели овај маратон... Већ ове године је остварен знацајан напредак за фискални дефицит и ми смо уверени да то мозе да се настави и у наредне две године колико траје програм", рекао је Руф на конференцији за медије у Влади Србије поводом друге ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ.

У првој половини 2015. године, додао је, фискални резултати су добри,  дефицит је нижи од пројектованог, "углавном због побољсане наплате прихода, али и због нечега што је мање добродошло, а то су јавне инвестиције које су ниже од пројектованих".

Најавио је да ће селдећи пут мисија доћи у ревизију у новембру 2015. године и да ће се тада разговорати о томе у којој мери ће моћи трајна повећања прихода да се користи за неку "малу додатну потрошњу у 2016".

Говорећи о структурним реформама и о државним предузећима, Руф је изразио задовољство што види да је дошло до веће дисциплине уплата у државном сектору, истакавши да у наредном периоду држава мора да "ојача примену реформи у сектору државних, јавних предузећа, и то поред осталог путем приватизације, реструктурирања и стечаја".

"Све ово се ради у намери да се помогне економији да се развија и да се реализује бржи раст у наредним годинама", закључио је Руф који је додао да постоји заједничка одлучност у земљи да се реше проблеми са којима се Србија суочава већ дужи низ година.

О платама и пензијама у новембру

Руф је казао да је питање повећања плата и пензија истовремено и питање колико је то коегзистентно са општим циљем, а то је консолидација фискалног дефицита и обезбеђивање да дуг падне, због чега је разговор на ту тему најавио за новембар.

"Мало је тога што могу да кажем", рекао је Руф на конференцији за новинаре и навео да ће се у новембру разговарати о томе и видети да ли се повећање може уклопити у оквир за 2016. годину.

Он је поновио да су видљива трајна фискална повећања али и да је питање повећања плата и пензија коегзистентно са општим циљем, а то је кошолидација фискалног дефицита и смањење јавног дуга.

Наиме, како је објаснио, очекује се да дуг настави да расте још годину и по и да почне да пада тек 2017. године, због чега, додао је, не може да говори о процентима, али може о приступу питању повећања плата и пензија.

Наводећи да тамо где је висока инфлација и очекивања су да повећања буду већа, како би се та инфлација стигла, а да се тамо где је мања не могу очекивати ни већа повећања.

Људи би, сматра Руф, требало да подрже такав раст, односно ниску инфлкацију и умерено повећање зарада, а то обезбеђује раст прихода.

То је, напоменуо је, оно што се дешава и у много напреднијим економијама.

Како Влада Србије има план за реформу система зарада којом би се боље ускладили различити нивои зарада у јавном сектору, Руф је истакао да би корекције зарада требало да се посебно односе на оне у систему који то највише заслужују...

"Кад се будемо вратили у новембру, разматраћемо буџет за 2016. и  све трендове и кретања у економиији везана за наплату прихода. На основу тога влада и ми ћемо донети одлуку колики постоји простор за релаксацију плата и пензија. Евентуално повећање зарада би требало да буде селективно и таргетирано", поручио је Руф.

Упитан колико удео у уштедама од 70 милијарди динара чине трајне, а колико једнократне уштеде, од чега зависи будуће повећање плата и пензија, Руф је рекао да ће се на то питање фокусирати у новембру, приком наредног разматрања буџета, али да половину уштеда чине трајне, а полоцину једнократне уштеде, укључујући и подбачај у јавним инвестицијама.

Он је, међутим, нагласио да се ништа не може радити механички и да се у новембру у обзир морају узети све различите промене, укључујући и збивања везана за дуг јер "неки фактори утичу на повећање дуга".

"Ми морамо да се постарамо да се све ове ствари добро уклопе и размотримо путању потребну да би дуг падао у наредном периоду. Филозофија програма је била да се планира конзервативно и да, ако дође до одређених уштеда, оне буду усмерене ка смењеју дуга", навео је Руф и нагласио: "Ја још смислим да је то добра стратегија за наредни период".

Табаковић: Србија земља раста, стабилности и напретка

Гувернерка НБС Јоргованска Табаковић је рекла да Србија проналази свој пут у настојањима да буде земља уравнотеженог раста, ценовне стабилности , конкурентске привреде и друштвеног напретка.

Табаковић је, на конференцији за новинаре поводом друге ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са Међународним монетарним фондом нагласила да очекује да оцена о добром правзу Србије бити потврђена и од стране борда те институције кроз позитивну оцену.

Према њеним речима, разговори са ММФ, који никад нису лаки, сада били конструктивни, свеобухватни и сврсисходни и  резулатат тога постизање начелног договора у свим областима.

"НБС постизањем и одржавањем ценовне и финансијске стаблисноти допринос владиним настојањима да Србију претвори у место уравнотеженог раста, ценовне стабилности, конкурнетне привреде и друштвени напретка и као што Европа излази из најтеже финанасијек и економске кризе последњих деценија, тако и Србија налази свој пут у наижаовнијим условима", рекла је Табаковић.

Уз подршку ММФ, додала је она, и добру сарадњу НБС, владе и осталих органа уверена је да ће аранжман са ММФ бити успешан.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер