субота, 20. април 2024.

Почетна страна > Хроника > Душан Слијепчевић, члан Савета за борбу против корупције за КРИК: Саопштење Агенције о кампањи „Будућност Србије“ - памфлет СНС
Хроника

четвртак, 21. фебруар 2019.

Агенција за борбу против корупције саопштила је данас да активностима које обавља у кампањи „Будућност Србије“ председник Србије Александар Вучић не крши Закон о Агенцији, јер не промовише политичку странку коришћењем јавних ресурса. Душан Слијепчевић, члан Савета за борбу против корупције, каже за КРИК да ово саопштење не чуди с обзиром на то да је Агенција под строгим руководством владајуће партије.

„Како се у конкретној ситуацији ради о вршењу уставних овлашћења председника Републике, а не о активностима везаним за промоцију политичких странака коришћењем јавних ресурса, Агенција је става да у кампањи ’Будућност Србије’ није прекршен Закон о Агенцији“, навела је у саопштењу ова институција.

За Агенцију није спорно ни то што је Вучић током ове кампање коментарисао лидере политичких партија и покрета јер, како наводе, функционери изабрани непосредно на изборима нису обавезни да наглашавају да ли је оно што говоре став политичке странке или институције коју представљају.

Промовисање кампање на сајту vucic.rs је, према мишљењу Агенције, “такође у реду јер га није основала државна институција, нити је финансиран јавним новцем”.

Агенција је ове закључке изнела због пријаве која јој је поднета против председника, али се у саопштењу насловљеном „Председник Републике није прекршио Закон о Агенцији“ не наводи ко је пријаву поднео.

Мотивација за овакво саопштење Агенције, наводи Душан Слијепчевић, јесте то што је и ова институција, као и многе у Србији, урушена.

„Јасно је да је Агенција под строгим руководством СНС-а, тако да они не могу да дају никакво друго саопштење, нити ће икада дати неко саопштење које ће бити евентуално супротно ставу владајуће партије“, каже Слијепчевић за КРИК.

„Ту нема никакве осмишљености, једноставно излазе памфлети владајуће странке.“

Непознато којим новцем се финансира кампања

Кампању „Будућност Србије“ Вучић је почео почетком фебруара и у оквиру ње ће, како је најавио, обићи 29 округа у Србији како би грађанима представио постигнуте резултате и најавио даље планове.

Још није познато којим новцем се финансира ова кампања.

Премијерка Ана Брнабић је на питање новинара телевизије Н1 да ли се за кампању користе средства из буџета рекла „да се прави тема од нечега што није тема“ и да се кампања финансира у складу са уставним овлашћењима Владе и председника.

(КРИК)

Видети још: Агенција за борбу против корупције: Председник Србије није прекршио закон током кампање “Будућност Србије”