Хроника

Душан Бајатовић: Србија ће реализовати Турски ток, пошто се не нуде алтернативе, економски интереси ће превладати политичке

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да ће Србија реализовати пројекат изградње гасовода Турски ток, пошто се не нуде алтернативе, и економски интереси ће превладати политичке.

"Животне и геостратешке потребе омогући ће реализацију овог пројекта", казао је Бајтовић за Политику поводом најава да амерички државни секретар Мајкл Помпео планира да током посете Мађарској одврати ту земљу од давања подршке градњи Турског тока којим би се гас који се допрема из Русије у Турску даље транспортовао преко Бугарске до Србије и Мађарске.

Бајатовић је казао да САД пристискају и Немачку и Русију због гасовода Северни ток.

"Турски ток чине цеви које иду кроз Црно море. Све остало су интереси транспортних капацитета заинтересованих земаља, који ће се градити по правилима земаља Европске уније, наслоњени на гасне изворе из тог правца", казао је Бајатовић.

Додао је да не види зашто би неко одустао од свог интереса.

Лист Политика је подсетила да је Енергетска заједница дала Србији зелено светло за изградњу гасовода Турски ток, али је условљено тражено изузеће из Трећег енергетског пакета тиме да се дозволи конкуренција у коришћењу гасовода и продаји гаса.

По ранијим најавала српских званичника, изградња гасовода кроз Србију који ће бити наставак Турског тока, почеће у марту.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]