Хроника

Дуња Мијатовић: Нацрт „Тијаниног закона“, поднетог Скупштини Србије, није у складу са Европском повељом о људским правима, јер не оставља могућност ревизије пресуде осуђеника на доживотну робију

Штампа
среда, 15. мај 2019.

Комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић упозорила је да нацрт "Тијаниног закона" који је поднет Скупштини Србије није у складу са Европском конвенцијом о људским правима јер не оставља могућност ревизије пресуде осуђеника на доживотну робију.

Мијатовић у писму министарки правде Нели Кубуровић подсећа да је Србија потписница обавезујуће Конвенције о људским правима и додала у закона мора да буде остављена могућност ослобађања затвореника осуђених на доживотне казне и ревизије пресуде.

"Конвенција не забрањује увођење доживотне казне за нарочито тешке злочине као што је убиство", навела је Мијатовић и додала да ова два услова морају да буду испуњена да би закон био у складу са Конвенцијом. 

Према садашњем нацрту закона, једини начин да се казна смањи је председничко помиловање, додала је она и изразила забринутост да закони Србије не гарантују такву могућност.

"Да би казне доживног затвора била у складу са Чланом 3 Европске конвенције о људским правима, која је за Србију обавезујућа, мора да постоји могућност њеног смањивања, односно мора да постоји могућност ослобађања затвореника и могућност ревизије пресуде", написала је Мијатовић у писму.

Она је изразила забринутост због одлуке власти Србије да не организују јавну дебату о нацрту закона, позивајући их да то ипак ураде.

"Власти Србије треба да обезбеде пуну усклађеност свих будућих правних иницијатива ове врсте са правним тековинама Европског суда за људска права", навела је комесарка.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]