Početna strana > Hronika > Dubravka Đedović sa ambasadorom Nemačke Anke Konrad: Srbija deli viziju EU i Nemačke, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora
Hronika

Dubravka Đedović sa ambasadorom Nemačke Anke Konrad: Srbija deli viziju EU i Nemačke, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora

PDF Štampa El. pošta
petak, 02. decembar 2022.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je u razgovoru sa ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad da Srbija deli viziju Evropske unije i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i istakla da nam je veoma značajna njihova podrška ka tom cilju.

Da bismo bili energetski bezbedniji i nezavisniji, kazala je Đedović, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjujemo neracionalnu potrošnju energije, što podrazumeva značajna finansijska sredstva i stručnu podršku.

Podsetila je da godinama unazad Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa Ministarstvom, realizuje projekte modernizacije energetske infrastrukture koji su značajni za energetsku tranziciju i racionalnu upotrebu energije i dodala da ćemo sigurno nastaviti da radimo zajedno na novim projektima.

Konrad je istakla opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnerstva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije, rekla je Konrad.

(Fonet)