Хроника

ДСС: Томислав Николић злоупотребио председничку функцију утицањем на Уставни суд

Штампа
четвртак, 09. мај 2013.

Демократска странка Србије сматра да изјава председника Србије Томислава Николића да је затражио од Уставног суда да застане са оценом уставности бриселских споразума представља "отворену и грубу злоупотребу" председничке функције.

ДСС сматра и да то представља "противуставно и противзаконито деловање председника Србије", изјавио је портпарол те странке Петар Петковић.

Он је у изјави достављеној медијима навео и да ДСС очекује од Уставног суда да јавно саопшти "да неће дозволити противуставно мешање Николића" у рад те институције.

"Осим што је противзаконито Николићево мешање у рад Уставног суда, његов захтев је и правно бесмислен, јер не могу будући закони да утичу на оцену уставности већ донетих аката", рекао је Петковић.

Он је навео и да је сада на Уставном суду да покаже јавности да не ради по дикатату власти већ да самостално, на основу Устава доноси одлуке да ли су бриселски споразуми противуставни.

Николић је синоћ за РТС, поводом иницијативе да тај споразум прође кроз оцену уставности, рекао да је замолио и председника Скупштине и Уставни суд да сачекају договор са Приштином и да из њега проистекне закон о суштинској аутономији, па да потом оцене уставност предлога тог закона.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]