Početna strana > Hronika > DSS: Tomislav Nikolić zloupotrebio predsedničku funkciju uticanjem na Ustavni sud
Hronika

DSS: Tomislav Nikolić zloupotrebio predsedničku funkciju uticanjem na Ustavni sud

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. maj 2013.

Demokratska stranka Srbije smatra da izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je zatražio od Ustavnog suda da zastane sa ocenom ustavnosti briselskih sporazuma predstavlja "otvorenu i grubu zloupotrebu" predsedničke funkcije.

DSS smatra i da to predstavlja "protivustavno i protivzakonito delovanje predsednika Srbije", izjavio je portparol te stranke Petar Petković.

On je u izjavi dostavljenoj medijima naveo i da DSS očekuje od Ustavnog suda da javno saopšti "da neće dozvoliti protivustavno mešanje Nikolića" u rad te institucije.

"Osim što je protivzakonito Nikolićevo mešanje u rad Ustavnog suda, njegov zahtev je i pravno besmislen, jer ne mogu budući zakoni da utiču na ocenu ustavnosti već donetih akata", rekao je Petković.

On je naveo i da je sada na Ustavnom sudu da pokaže javnosti da ne radi po dikatatu vlasti već da samostalno, na osnovu Ustava donosi odluke da li su briselski sporazumi protivustavni.

Nikolić je sinoć za RTS, povodom inicijative da taj sporazum prođe kroz ocenu ustavnosti, rekao da je zamolio i predsednika Skupštine i Ustavni sud da sačekaju dogovor sa Prištinom i da iz njega proistekne zakon o suštinskoj autonomiji, pa da potom ocene ustavnost predloga tog zakona.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner