Хроника

ДС, ЗЗС и СДС се ујединиле у јединствену Демократску странку - "Демократе заједно"

Штампа
недеља, 19. мај 2019.

Демократска странка (ДС), Заједно за Србију (ЗЗС) и Социјалдемократска странка (СДС) ујединиле су се данас у јединствену Демократску странку. На скупу у Београду је, између осталог, прихваћена Декларација о заједничкој борби за европске вредности, улазак Србије у ЕУ и враћање отете слободе.

Скуп је почео интонирањем химне "Боже правде", а потом "Оде радости", химне Европе. 

Демократска странка (ДС), Заједно за Србију (ЗЗС) и Социјалдемократска странка (СДС) ујединиле су се данас у јединствену Демократску странку.

Три странке објавиле су уједињење на скупу у Комбанк дворани под слоганом "Демократе заједно", на којем су се обратили Небојша Зеленовић, Александар Ивановић и Зоран Лутовац.

Лутовац је позвао све демократе да заједно граде ДС и поново "освоје отету слободу".

"Демократија је тешка, јер тражи ангажованог грађанина, који се не бави само собом и својим проблемима, грађанина који је спреман да уложи енергију за јавно добро. У демократији нема чекања да неко други нешто заврши за вас. Слобода је захтевна, јер се мора освајати сваког дана", казао је Лутовац.

Функционер СДС Александар Ивановић показао је фотографију одборника ДС-а и једног од организатора протеста "Један од пет милиона" у Књажевцу Далибора Станојевића, који је, како је саопштио ДС, "брутално претучен током прославе дана Општине".

"Ово је његова крвава, разбијена глава и крвава кошуља. Ово је начин како Вучићев режим комуницира, начин на који води дијалог са грађанима, ово је начин како они виде комуникацију у демократском систему између власти и опозиције. Један од разлога зашто се ми данас овде удружујемо је - неко мора овом лудилу да стане на пут", казао је Ивановић.

Зеленовић: Противник је опасна политичка елементарна непогода

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић рекао је да од данас Заједно за Србију, Демократска странка и Социјалдемократска странка почињу један нови, заједнички живот.

"Наш циљ је да се ујединимо и да будемо Демократска странка. Једна велика, снажна Демократска странка која ће тражити и добити мандат од градјана Србије да спроведе преображај наше државе у модерну и јаку земљу. Земљу у којој ће људи добро да живе", рекао је Зеленовић пропраћен аплаузом.

Он је казао да је ДС мењала Србију, доприносила да Србија буде боља и модернија и да то може опет учинити.

Зеленовић је потом напоменуо да је одлука Скупштине Демократске странке, из фебруара 2000-те да Зоран Ђинђић остане председник странке довела је Србију до 5. октобра, а да је одлука да Борис Тадић додје на чело Демократске странке довела до највећих изборних победа и увела у епоху најпристојније владавине коју је Србија имала у протекла два века.

"Оно што хоћу да кажем јесте да је све у нашим рукама. И то желим да поделим са вама и да вам пренесем поруку да ми можемо поново да променимо Србију", истакао је Зеленовић.

Он је казао да је кључна ствар да пронадју нове политичке прваке у целој Србији, од Врања до Суботице и да отворе врата новим, способним и храбрим људима који ће повести градјане у својим градовима и општинама у борбу за нормалан живот.

Он је казао и да демократе крећу у велику кампању, која треба да направи мрежу од 50.000 волонтера, сраначких активиста у целој земљи која ће омогућути одржавање поштених избора и спречити крадју гласова.

"Овако ћемо одбранити нормалност у Србији. Све је у нашим рукама и ја верујем да ћемо, заједно, урадити овај велики посао", рекао је Зеленовић.

Он је казао да је потребно формулисати јасан економски план успоставити систем финансијског управљања и контроле, завести ред у администрацији, успоставити нормалан рад институције издвајати више за културу и образовање.

Зеленовић је казао да у остваривању тих циљева као одлучујуће важног савезника види ЕУ и истакао да је зато процес придруживања ЕУ важан за Србију и да је то циљ у који верује.

Зеленовић се осврнуо и на протесте и одлуке о томе да се не учествује на изборима, уколико нису фер, као и одлуке о бојкоту републичког и локалних парламената док не буду створени услови за нормалан рад тих институција, напомињући да су то тешке одлуке али неопходне.

Као тешке и неопходне одлуке он је навео и политичке савезе са странкама које су веома различите од ДС, односно формирање Савеза за Србију и Споразум са народом.

"Наш противник је опасан и бескрупулозан, невероватан рушилац нормалног живота и спреман је на све. Пред таквом елементарном политичком непогодом савези се морају правити са сваким ко је спреман да се бори за регуларан живот, за слободу, за слободне изборе", казао је Зеленовић.

Он се, обраћајући се окупљенима, осврнуо и на седницу Скупштине Србије о Косову, која је заказана за 27. мај.

"То што закажете седницу Скупштине Србије, а да нисте прстом мрднули да промените срамно стање у којем се парламентарни живот налази, јасан је знак да уствари не желите дијалог. У том циркусу можете само ви да учествујете", изјавио је Зеленовић.

(Н1)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]