Хроника

Државни секретар у Министарству правде: Изменом Устава увести екстерну контролу правосуђа, јер су судство и тужилаштво постали неодговорни; Председник Вучић би требало да поставља судије и тужиоце као у Француској

Штампа
недеља, 19. јануар 2020.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић изјавио је да Устав Србије мора да се мења како би правосуђе добило екстерну контролу, јер су судство и тужилаштво, како је рекао, постали "неодговорна грана власти" и "затворени систем који води рачина само о себи". Навео је пример Француске у којој, како је рекао, судије и тужиоце поставља председник државе.

Илић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је Министарство правде током процеса европских интеграција изгубило ингеренције, и да су тужилаштво и судство постали два потпуно затворена система, "по систему врана врани очи не вади".

"Судство и тужилаштво постали су неодговорна грана власти, затворен систем који води рачуна само о себи и који нико не контролише есктерно", оценио је он.

Проблем, како је рекао, види у томе што судије бирају судије, а тужиоци бирају тужиоце. Као могуће решење навео је пример Француске.

"Ми имамо, дакле, у једној Француској, где у њиховом уставу судство и није грана власти, него ауторитет, а судије и тужиоце поставља председник државе. Е, а код нас, дакле, уместо председника државе, уместо, дакле, да рецимо председник Вучић поставља судије, овде имамо да они који седе са криминалцима у хотелу 'Шумадија' (то раде)", казао је Илић.

Упитан да ли је то мешање у независност правосуђа, Илић је рекао да је од политичког притиска, за разлику од других притисака, "направљена фама".

"Сада морамо да променимо Устав, морамо да променимо правила игре, морамо да отворимо тај круг, правосуђе мора да добије екстерну контролу", рекао је државни секретар у Министарству правде.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]