четвртак, 13. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Државна ревизорска институција утврдила неправилности у завршном рачуну буџета Србије у износу од најмање 28,4 милијарде динара; РТС неправилно спровео јавне набавке у износу од најмање 439,89 милиона динара
Хроника

Државна ревизорска институција утврдила неправилности у завршном рачуну буџета Србије у износу од најмање 28,4 милијарде динара; РТС неправилно спровео јавне набавке у износу од најмање 439,89 милиона динара

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 02. октобар 2019.

Државна ревизорска институција (ДРИ) данас је објавила да је утврдила неправилности у завршном рачуну буџета Србије за 2018. годину, а једна од њих је неисказивање прихода и примања у износу од најмање од 28,4 милијарде динара.

У извештају ДРИ о ревизији завршног рачуна прологодишњег буџета наведено је да нису исказани ни издаци за набавку нефинансијске имовине у износу најмање од 4,5 милијарди динара. Искакнуто је да су више исказани издаци за набавку нефинансијске имовине у износу најмање од 3,7 милијарди динара, као и 95 пројектних активности које нису реализоване.

"Приликом утврђивања резултата за 2018. годину нису обухваћени приходи у износу од најмање 16,9 милијарди динара и расходи и издаци од најмање 821,6 милиона динара", навела је ДРИ. Такође је утврђено да се управљање одређеним финансијским областима ради се на другачији начин од прописаног, па су примања од продаје робних резерви у корист буџета Републике у укупном износу од 2,1 милијарду динара евидентирана спровођењем обрачунског налога, а подаци о примљеним донацијама које се воде у Управи за трезор не обухватају укупно примљене донације.

У ванбилансној евиденцији није евидентирано потраживање у износу најмање од 1,8 милијарди динара и више су евидентирана потраживања за износ од око 23,9 милијарди динара, наводи се у извештају ДРИ.

Неправилности у РТС-у 439,89 милиона динара

ДРИ је контролом пословања РТС-а у 2018. години утврдила неправилности у јавним набавкама, обрачуну и исплати зарада и расподели и уплати добити. По налазу државних ревизора РТС је прошле године неправилно спровела јавне набавке у износу од најмање 439,89 милиона динара без ПДВ-а.

Та медијска кућа је набавила добра и услуга у вредности од најмање 72,92 милиона динара без ПДВ-а без спроведеног поступка јавне набавке, иако нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама. Без правног основа је РТС исплатила стимулативне накнаде запосленима за споразумни престанак радног односа у износу од 370 милиона динара, истиче се у извештају ДРИ.

Такодје, РТС је увећала зараде запосленима за износ од најмање 262 милиона динара због неправилног обрачуна зараде по основу радног учинка, увећања зараде запосленим по основу времена проведеног на раду као и увећања по основу времена проведеног на раду за часове рада ноћу, за висински рад, за рад недељом и за рад празником.

"Установа је увела увећање по основу сменског рада, као нови елемент зараде, што није у складу са чланом 4. Закона о привременом уредјивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава и по том основу исплатила је 29 милиона динара", пише у резимеу Извештаја о ревизији правилности пословања РТС-а у 2018. години. 

Додаје се да РТС није извршила уплату у буџет Србије најмање 50 одсто добити по завршном рачуну за 2017. годину у износу од 767,89 милиона динара, нити је прибавила сагласност Владе Србије да из остварене добити по финансијским извештајима за 2017. годину покрије губитак у складу са Законом о буџету Републике Србије за 2018. годину.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер