Хроника

Кина: Држављанин Канаде осуђен на смрт због производње наркотика

Штампа
четвртак, 06. август 2020.

Суд у кинеском граду Гванжуу осудио је држављанина Канаде Суа Веихонга на смрт због производње наркотика кетамина, док је његов саучесник Вен Гванксионг осуђен на доживотни затвор, преноси ББЦ.

Веихонг је трећи држављанин Канаде који је осуђен на смрт у протеклих годину и по дана, откако су односи две државе погоршани због хапшења у Канади финансијске директорке компање Хуавеј Менг Ванжу, по налогу Сједињених Америчкх Држава.

Локални медији у Гванжуу су објавили да су Веихонг и Гуанксионг почели да производе дрогу у октобру 2016. године, а полиција је приликом претреса њихових просторија пронашла 120 килограма кетамина.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Ванг Венбин је рекао да ово суђење ни на који начи није повезано са тренутним односима Кине и Канаде.

"Наш правосудни систем је овај случај третирао искључиво у складу са кинеским законима и прописаном процедуром. Смртна казна за производњу изузетно опасне дроге треба спречи такве криминалне активности", рекао је Венбин.

Прошле године још двојица држављана Канаде су осуђена на смрт. Роберт Лојд Шеленберг је проглашен кривим за кријумчарење дроге, док је Фан Веи продавао метамфетамин.

(Танјуг) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]