Početna strana > Hronika > Kina: Državljanin Kanade osuđen na smrt zbog proizvodnje narkotika
Hronika

Kina: Državljanin Kanade osuđen na smrt zbog proizvodnje narkotika

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 06. avgust 2020.

Sud u kineskom gradu Gvanžuu osudio je državljanina Kanade Sua Veihonga na smrt zbog proizvodnje narkotika ketamina, dok je njegov saučesnik Ven Gvanksiong osuđen na doživotni zatvor, prenosi BBC.

Veihong je treći državljanin Kanade koji je osuđen na smrt u proteklih godinu i po dana, otkako su odnosi dve države pogoršani zbog hapšenja u Kanadi finansijske direktorke kompanje Huavej Meng Vanžu, po nalogu Sjedinjenih Američkh Država.

Lokalni mediji u Gvanžuu su objavili da su Veihong i Guanksiong počeli da proizvode drogu u oktobru 2016. godine, a policija je prilikom pretresa njihovih prostorija pronašla 120 kilograma ketamina.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Vang Venbin je rekao da ovo suđenje ni na koji nači nije povezano sa trenutnim odnosima Kine i Kanade.

"Naš pravosudni sistem je ovaj slučaj tretirao isključivo u skladu sa kineskim zakonima i propisanom procedurom. Smrtna kazna za proizvodnju izuzetno opasne droge treba spreči takve kriminalne aktivnosti", rekao je Venbin.

Prošle godine još dvojica državljana Kanade su osuđena na smrt. Robert Lojd Šelenberg je proglašen krivim za krijumčarenje droge, dok je Fan Vei prodavao metamfetamin.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner