Početna strana > Hronika > Države BRIK-a lako podnele svetsku ekonomsku krizu, Indija i Kina vuku svetsku ekonomiju napred
Hronika

Države BRIK-a lako podnele svetsku ekonomsku krizu, Indija i Kina vuku svetsku ekonomiju napred

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. avgust 2011.

Razvoj ekonomija Brazila, Rusije, Indije i Kine - država u brzom usponu poznatih po zajedničkoj skraćenici BRIK - činiće ove godine 40 odsto ukupnog privrednog razvoja u svetu, u vreme dok novom krizom opterećenim državama evrozone preti usporavanje privrednog rasta. U okviru BRIK-a trenutno najveću perspektivu za rast zaposlenosti ima Indija, u kojoj će, prema predviđanjima, lokalni milioneri do 2020. uvećati bogatstvo za čak 405 odsto.

Najrazvijenije svetske ekonomije okupljene u grupi G7 doprineće sa svega 34 odsto globalnom razvoju ove godine, iako su ukupno tri puta veće od ekonomija BRIK-a. „Prajs voterhaus Kupers“ (PwC), jedna od najuglednijih revizorskih kompanija u svetu, navodi u novom izveštaju za avgust da će se isti trend nastaviti i u 2012. godini.

„Brzorastuće ekonomije BRIK-a činile su svega 17 odsto globalnog BDP-a u 2010, ali se od njih očekuje da doprinesu sa 40 odsto rastu svetskog BDP-a tokom 2011. i 2012. godine“, piše u izveštaju revizorske kompanije.

Tržišne ekonomije u brzom razvoju neće, prema analizi PwC, u ove dve godine presudno uticati samo na nivo proizvodnje u svetu.

„Potrošači i firme iz ovih ekonomija sve više će uticati na globalnu potražnju“, smatraju stručnjaci PwC.

Ričard Snuk, konsultant u makroekonomskom timu PwC-a, tvrdi da će svetska ekonomija u celini usporiti ove godine.

- Mi očekujemo da će privredni rast opasti na 3,2 odsto, nakon četiri odsto iz 2010. - kaže Snuk.

Zanimljivo je i da je Ugo Čaves, predsednik Venecuele, objavio da će 6,3 milijarde dolara likvidnih deviznih rezervi zemlje (deo od ukupno 29,1 milijarde dolara) koje su se do sada nalazile u zapadnim bankama poput „Barkliza“, „DŽej Pi Morgana“, „Be-En-Pe Pariba“ i Dojče banke ubuduće biti deponovane u bankama Kine, Rusije i Brazila.

Uz to, Čaves će iz zapadnih banaka povući i zlato u vrednosti od 11 milijardi dolara.

Države BRIK-a relativno su lako podnele svetsku ekonomsku krizu, koja je počela 2008, a koja se kod njih, pre svega, manifestovala oštrim padom stranih direktnih investicija naredne godine, uz ublažavanje tog efekta već u prvoj polovini 2010. U zemlje BRIK-a sliva se inače više od polovine stranih direktnih investicija na globalnom nivou. U periodu između 1998. i 2009. Rusija i Brazil su više nego udvostručile nivo svog BDP-a, dok je kineski i indijski u istom periodu utrostručen.

Jingjing Su, ekonomista organizacije MAPI, koja okuplja srednje i velike svetske kompanije, ipak navodi da svaka od četiri države iz ove grupacije tek treba da se izbori s ključnim izazovima kako bi ostvarila održivi razvoj.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner