Хроника

Трилатерални самит Србије, БиХ и Турске; Вучић: Први пут су потезане мапе на којима су цртани аутопутеви и пруге, захвалан сам Ердогану на стабилизујућој улози коју Турска има на Балкану

Штампа
уторак, 08. октобар 2019.

У Београду је почео трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а српски председник Александар Вучић је домаћин председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и члановима Председништва БиХ, Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после трилатералног састанка Србија-Турска-БиХ да је данашњи дан велики због почетка радова на аутопуту Београд-Сарајево и да су на састанку "први пут потезали мапе на којима су уцртавали аутопутеве и пруге", а да су сви ти путеви путеви који повезују људе.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану због, како се изразио, „несумњиве стабилизујуће улоге“ коју Турска има на Балкану

Вучић је рекао да је та стабилност веома важна на Балкану, не само за садашњи тренутак већ и за године које долазе.

Председник Србије је захвалио Ердогану и због тога што је својим продуженим останком у Београду и најављеним одласком у Сремску Рачу, где ће бити обележен почетак радова на аутпуту Београд-Сарајево, показао колико су му важни и Србије и БиХ и читав регион.

Он је оценио да је од 1945. године "нека невидљива рука" спречавала изградњу добрих веза, односно путева и пруга између Србије и БиХ, али да је сада дошло време да се то промени и да је Србија већ завршила комплетну документацију за изградњу аутопута и обавезала се да комплетно финансира изградњу моста преко Саве.

"Спајамо се са Бијељином, која је други највећи град у Републици Српској, а идемо и до Тузле, која је други највећи град у Федерацији. То је од фантастичног значаја за наше трговинске односе, који су све већи", рекао је Вучић.

Он је додао да ће бити грађен и други део аутопута, који ће спојити Сарајево са Београдом преко Вишеграда и Пожеге и да ће тако бити спојени и Срби из Србије са онима у Гацком, али и Бошњаци из Новог Пазара, Тутина и Сјенице са Сарајевом.

"Ако то завршимо, људи ће бити много боље повезани и имаћемо сви боље резултате", рекао је Вучић.

Ердоган је истакао да је најважније да се на трилатералном састанаку говорило и размишљало о целом региону.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да су разговарали о изградњи аутопута који повезује Србију и БиХ, гасоводу Турски ток и потреби очувања мира и стабилност.

Члан Председништва Шефик Џаферовић рекао је да је Турска стабилизирајући фактор у овом региону, а да бројна отворена питања Србије и БиХ треба решавати билатерално.

Председавајући Председништву БиХ Жељко Комшић истакао је да се разговарало о аутопуту Београд-Сарајево и његовим краковима, као и да су се јавиле нове идеје које се тичу железничке инфраструктуре, који су скупи, али првенствено корисни.

Председник Србије је, уочи почетка састанка, у Палати "Србија", дочекао лидере БиХ и председника Турске.

 Другог дана посете Србији турски председник Реџеп Тајип Ердоган, биће заједно са српским председником Александром Вучићем, домаћин Трилатералног самита Србије, БиХ и Турске. На Самиту учествују и чланови Председништва БиХ. Двојица председника, као и чланови Председништв БиХ положиће камен-темељац за изградњу ауто-пута који би требало да повеже Србију и БиХ.

Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, као и чланови Председништва БиХ присуствоваће церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра.

Радови на изградњи ауто-пута почињу десет месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емрулах Туранли.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина-Сремска Рача (граница са БиХ)-Кузмин и Пожега-Котроман (граница са БиХ).

Првог дана посете, након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми између две државе.

Председник Александар Вучић рекао је да су, захваљујући председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, политички односи са Турском изузетно добри и да је успостављено поверење између две земље.

Ердоган је поручио да се са председником Вучићем договорио о две милијарде долара робне размене као краткорочном циљу и о пет милијарди као дугорочном циљу.

Први дан посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске.

Откивена спомен-плоча убијеном турском амбасадору у Београду

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Турске Мелвутом Чавашоглуом открили су спомен-плочу амбасадору Турске у Југославији Галипу Балкару, који је убијен 1983. године. Плоча је откривена на месту атентата, на углу садашње Ресавске улице и Булевара краља Александра.

Дачић је изјавио је да Србија недвосмислено осуђује сваки покушај екстремизма, као и сваки вид уношења немира и дестабилизације. Турски министар Мелвут Чавашоглу захвалио је Србији, и властима у Србији, који су, како је казао, стали у борбу против тероризма.

Чавашоглу је истакао да се Турска бори против сваког вида тероризма, без обзира о којој је идеологији реч.

Атентат на турског амбасадора у Југославији Галипа Балкара извршили су 9. марта 1983. године чланови јерменске терористичке организације АСАЛА. Грађани су после атентата кренули у потеру за нападачима и тада је убијен студент Машинског факултета Жељко Миливојевић, а тешко рањен пуковник у пензији Слободан Брајовић.

Рањен је и возач турског абасадора. Балкар је од задобијених рана два дана касније преминуо у Неурохируршкој болници.

Обустава саобраћаја на граничном прелазу Босанска Рача

Због полагања камена темељца за аутопут Београд-Сарајево, у периоду од 12 до 20 сати доћи ће до обуставе саобраћаја на граничном прелазу Босанска Рача. За време обуставе, возачи могу користити гранични прелаз Павловића мост.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]