Početna strana > Hronika > Trilateralni samit Srbije, BiH i Turske; Vučić: Prvi put su potezane mape na kojima su crtani autoputevi i pruge, zahvalan sam Erdoganu na stabilizujućoj ulozi koju Turska ima na Balkanu
Hronika

Trilateralni samit Srbije, BiH i Turske; Vučić: Prvi put su potezane mape na kojima su crtani autoputevi i pruge, zahvalan sam Erdoganu na stabilizujućoj ulozi koju Turska ima na Balkanu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

U Beogradu je počeo trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsednik Aleksandar Vučić je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku DŽaferoviću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle trilateralnog sastanka Srbija-Turska-BiH da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo i da su na sastanku "prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge", a da su svi ti putevi putevi koji povezuju ljude.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog, kako se izrazio, „nesumnjive stabilizujuće uloge“ koju Turska ima na Balkanu

Vučić je rekao da je ta stabilnost veoma važna na Balkanu, ne samo za sadašnji trenutak već i za godine koje dolaze.

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu i zbog toga što je svojim produženim ostankom u Beogradu i najavljenim odlaskom u Sremsku Raču, gde će biti obeležen početak radova na autputu Beograd-Sarajevo, pokazao koliko su mu važni i Srbije i BiH i čitav region.

On je ocenio da je od 1945. godine "neka nevidljiva ruka" sprečavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga između Srbije i BiH, ali da je sada došlo vreme da se to promeni i da je Srbija već završila kompletnu dokumentaciju za izgradnju autoputa i obavezala se da kompletno finansira izgradnju mosta preko Save.

"Spajamo se sa Bijeljinom, koja je drugi najveći grad u Republici Srpskoj, a idemo i do Tuzle, koja je drugi najveći grad u Federaciji. To je od fantastičnog značaja za naše trgovinske odnose, koji su sve veći", rekao je Vučić.

On je dodao da će biti građen i drugi deo autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

"Ako to završimo, ljudi će biti mnogo bolje povezani i imaćemo svi bolje rezultate", rekao je Vučić.

Erdogan je istakao da je najvažnije da se na trilateralnom sastanaku govorilo i razmišljalo o celom regionu.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da su razgovarali o izgradnji autoputa koji povezuje Srbiju i BiH, gasovodu Turski tok i potrebi očuvanja mira i stabilnost.

Član Predsedništva Šefik DŽaferović rekao je da je Turska stabilizirajući faktor u ovom regionu, a da brojna otvorena pitanja Srbije i BiH treba rešavati bilateralno.

Predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić istakao je da se razgovaralo o autoputu Beograd-Sarajevo i njegovim krakovima, kao i da su se javile nove ideje koje se tiču železničke infrastrukture, koji su skupi, ali prvenstveno korisni.

Predsednik Srbije je, uoči početka sastanka, u Palati "Srbija", dočekao lidere BiH i predsednika Turske.

 Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, biće zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Na Samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.

Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.

Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju.

Prvi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.

Otkivena spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Turske Melvutom Čavašogluom otkrili su spomen-ploču ambasadoru Turske u Jugoslaviji Galipu Balkaru, koji je ubijen 1983. godine. Ploča je otkrivena na mestu atentata, na uglu sadašnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Dačić je izjavio je da Srbija nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma, kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Turski ministar Melvut Čavašoglu zahvalio je Srbiji, i vlastima u Srbiji, koji su, kako je kazao, stali u borbu protiv terorizma.

Čavašoglu je istakao da se Turska bori protiv svakog vida terorizma, bez obzira o kojoj je ideologiji reč.

Atentat na turskog ambasadora u Jugoslaviji Galipa Balkara izvršili su 9. marta 1983. godine članovi jermenske terorističke organizacije ASALA. Građani su posle atentata krenuli u poteru za napadačima i tada je ubijen student Mašinskog fakulteta Željko Milivojević, a teško ranjen pukovnik u penziji Slobodan Brajović.

Ranjen je i vozač turskog abasadora. Balkar je od zadobijenih rana dva dana kasnije preminuo u Neurohirurškoj bolnici.

Obustava saobraćaja na graničnom prelazu Bosanska Rača

Zbog polaganja kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, u periodu od 12 do 20 sati doći će do obustave saobraćaja na graničnom prelazu Bosanska Rača. Za vreme obustave, vozači mogu koristiti granični prelaz Pavlovića most.

(Agencije)