Početna strana > Hronika > Drugi krug predsedničkih izbora u Bugarskoj, Radev favorit
Hronika

Drugi krug predsedničkih izbora u Bugarskoj, Radev favorit

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 21. novembar 2021.

Bugari u nedelju glasaju u drugom krugu za predsednika zemlje, a očekuje se da će ponovo dati poverenje dosadašnjem predsedniku Rumenu Radevu koji je postao ključna figura u antikorupicionom pokretu u zemlji.

Drugi krug predsedničkih izbora odvija se u jeku novog talasa pandemije kovida-19. Manje od 25 odsto od 6,9 miliona stanovnika Bugarske je potpuno vakcinisano i smrtnost od kovida jedna je od najviših u svetu.

U ovoj parlamentarnoj republici vlada definiše politiku, a predsednik ima uglavnom protokolarnu ulogu. Međutim, Rumen Radev, koji je bio nov u politici kada je pobedio 2016, dao je toj funkciji novu širinu i nametnuo se tokom godina kao nezaobilazna figura u političkom životu.

Radev je u leto 2020. godine jasno stao na stranu demonstranata koji su tražili ostavku Borisova

Radev (58), ubedljivo je vodio posle prvog kruga predsedničkih izbora 14. novembra sa više od 49 odsto glasova.

Njegov protivkandidat danas je univerzitetski profesor književnosti Anastas Gerdžikov, podržan od stranke GERB, donedavno vladajuće konzervativne stranke bivšeg premijera Bojka Borisova.

Radev je u leto 2020. godine jasno stao na stranu demonstranata koji su tražili ostavku Borisova.

Na parlamentarnim izborima pre nedelju dana pobedila je nova bugarska partija „Nastavljamo sa promenom“ i počela pregovore o formiranju vlade.

Radev je poručio da parlamentarne stranke imaju važan zadatak da formiraju novu reformatorsku vladu koja je protiv korupcije.

Birališta su otvorena jutros u sedam, a biće zatvorena u 20 časova kada će biti objavljene i prve procene rezultata na osnovu izlaznih anketa. Pobednik preuzima dužnost 22. januara, za petogodišnji mandat.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner