Хроника

Дража Петровић: Држава уједињених дунстера

Штампа
петак, 29. јун 2018.

Дивим се председнику Србије Александру Вучићу колико има снаге и енергије да се носи са свим проблемима како би извео Србију на прави пут и редитељу Емиру Кустурици јер има свој правац и зна да ужива у животу - рекао је својевремено неки Младен Крстајић, председник Општинског одбора Српске напредне странке Бијељина.

Укратко, један човек који тако и изгледа, а кад тако изгледа, то мора да је тај.

Гледаш, дакле, Светско првенство у фудбалу, такозвани Мондијал, и запиташ се, ако пажљиво пратиш све кадрове на телевизији – откуд се онај председник Општинског одбора Српске напредне странке Бијељина мота око наше клупе за резервне играче и резервне селекторе, који му је андрак да повремено пошаље СМС Сергеју Милинковићу Савићу, званом СМС, а нарочито да нешто добаци Коларову, званом Коларов.

На крају, ако педантно пратите фудбал, оправдано се запитате: откуд овај председник Општинског одбора Српске напредне странке Бијељина смишља нашу тактику на Светском првенству, зар не зна много више о фудбалу онај председник Општинског одбора Српске напредне странке Рио де Жанеиро? Па он је, људи моји, ем Бразилац, ем напредњак?

Почнете да размишљате сасвим логично: па и ја бих, бога му пољубим, сигурно добио шансу да се мотам око наше клупе на Мондијалу, само да сам одговарајући на сасвим једноставно новинарско питање: “Коме се дивите?”, имао тачан одговор, иако, као и онај председник ОО СНС Бијељина, немам никаквих квалификација за мотање око наше клупе на Мондијалу.

Нисам чак никога тренирао ни у Српској лиги – Запад, нисам постављао тактику ни против ФК Јединство из Малог Мокрог Луга, као ни Крстајић Младен, али у српском фудбалу је најважнија ствар: мораш да знаш коме да се дивиш!Ако ћемо реално, та дунстерска тактика тражења слектора била је одлична, јер је једини Србин који је победио Бразил у историји српског фудбала био Бошко Симоновић, кога су звали Божа Дунстер, а дунстер је израз који означава неспособњаковића или незналицу.

- Па ако је Божа Дунстер у Монтевидеу победио Бразилце, зашто онда побогу и ми не бисмо нашли неког дунстера? - мора да се упитао лидер свих дунстера српских земаља, када је између бриселског дијалога и враћања лично отетих пензија ухватио мало времена да се позабави најважнијом споредном ствари на свету.

За нијансу спореднијом најважнијом ствари на свету од Споредне Најважније Странке, која је окупила све истакнуте дунстере који знају коме треба да се диве, па је право чудо да се не зову Уједињени дунстери (скр. УД).

Прича је далеко одмакла када је онај председник Општинског одбора Српске напредне странке Бијељина, најпре победио Костарику пошто је она прва признала Косово, постављајући сасвим једноставну тактику:

“Кад изађете на терен против Костарике све време размишљајте о Костарики! Пардон, кад изађете на терен против Костарике све време размишљајте о Косову и шансу тражите из прекида”. - Из прекида бриселског дијалога? - питали су фудбалери. - Ма јок, бре! Шансу тражите из прекида, а прекиди у фудбалу су слободан ударац, корнер, аут и пауза између првог и другог полувремена.

Дуго сам играо фудбал, иако никога у животу нисам тренирао, и моје искуство говори да је најлакше противнику забити гол на паузи између првог и другог полувремена, јер тад они иду у свлачионицу, а гол им остаје потпуно празан! - објаснио је онај председник ОО СНС Бијељина победничку тактику за Костарику.

Тактика за Швајцарску била је слично стручна: “Кад изађете на терен, све време размишљајте о томе да су Гранит Џака и Ђердан Шаћири неотуђиви део Србије, наш дванасти играч, а могуће и тринаести играч. То, додуше није згодно, јер је 13 баксузан број, али је по нас та околност више него повољна”.

Испоставило се да Џака и Шаћири јесу неотуђиви део Србије, али им нико није објаснио на који гол треба да шутирају, па је та утакмица одиграна као пандан оном вицу о Муји и Хаси, кад им је тренер пре сусрета са Бразилом објаснио: “Мујо, пошто си ти најбољи одбрамбени играч, чувај Нејмара!” Први корнер за Бразил, Хасо да аутогол. Други корнер за Бразил, Хасо да аутогол. Тренер бесан, чупа косу и виче са клупе: “Мујооо, Мујооо, ј... Нејмара, чувај Хасу!”Па је током утакмице са Швајцарском, која је по нас кренула одлично, тактичка замисао председника ОО СНС Бијељина временом довела до ситуације да су српски навијачи са трибина викали нашој одбрани: “Браћо, ј... Шаћирија и Џаку, чувајте Крстајића!”

На крају смо играли с Бразилом и ту нисмо имали никакву мотивацију, јербо Бразил није признао Косово, а ни Косово није признало Бразил. Како наћи мотивацију за Бразил, питао се председник ОО СНС Бијељина, и онда му је синуло...

- Бразил игра у жутим дресовима, а жути су највећа пошаст нашег друштва, како је то једном лепо рекао човек коме се дивим! Зато, јунаци, стално у глави имајте шта су нам све жути урадили! - поставио је тактику за жуте, међутим, за разлику од жутих који не могу да се саставе, ови жути су се некако саставили.

Наравоученије: “Од свих дунстера, само је један Божа Дунстер!”

Сви остали дунстери само су део Државе уједињених дунстера, скраћено ДУД, где сви важни људи – од селектора до шефа БИА - изгледају ко да су управо пали с дуда.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]