Хроника

Драгољуб Мићуновић: Односи Србије и Црне Горе могу бити бољи

Штампа
недеља, 10. јул 2011.

Односи Србије и Црне Горе су добри, али недовољно имајући у виду да су то две братске земље које су делиле заједничку историјску судбину и биле дуго у заједничкој држави, оценио је председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић.

Мићуновић је казао да већинска Србија нема намеру да утиче на слободно изражену вољу грађана на референдуму о независности Црне Горе.

„Неке старе расправе о етничком пореклу подгревале су нетрпељивост, поделе на Србе и Црногорце отварале су питања статуса Срба као националне мањине или конститутивног народа, затим питање језика као националног идентитета, црквене самосталности, све је то сужавало простор за већу сарадњу и боље разумевање”, рекао је он агенцији МИНА.

Према Мићуновићевим речима, није у праву ни на трагу модерне европске политике свако ко ова питања ставља испред развоја демократије, људских права и борбе за бољи живот уз сарадњу са најближим суседима.

„Историјска је одговорност свих политички и културно релевантних чинилаца и у Србији и у Црној Гори за неговање најбољих могућих међудржавних односа”, казао је Мићуновић агенцији МИНА.

Он сматра да нема великих реалних проблема који би нужно оптерећивали односе Србије и Црне Горе.

„Немамо територијалних претензија ни граничних спорова, немамо великих имовинских потраживања, немамо битно различите спољнополитичке стратегије и једни и други имамо као циљ чланство у Европској унији”, рекао је Мићуновић.

Према његовим речима, видљиве разлике појавиле су се у виђењу проблема Косова.

„Србија, позивајући се на Резолуцију Савета безбедности инсистира на свом територијалном интегритету и не признаје једнострано проглашење независне државе Косова, а Црна Гора је попут већине држава региона и ЕУ, признала такву државу Косово”, подсетио је он.

На српској страни то је, каже Мићуновић, изазвало велико разочарење и вероватно прејаку дипломатску реакцију, али односи су се нормализовали и емоције смањиле.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]