Početna strana > Hronika > Dragoljub Mićunović: Odnosi Srbije i Crne Gore mogu biti bolji
Hronika

Dragoljub Mićunović: Odnosi Srbije i Crne Gore mogu biti bolji

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

Odnosi Srbije i Crne Gore su dobri, ali nedovoljno imajući u vidu da su to dve bratske zemlje koje su delile zajedničku istorijsku sudbinu i bile dugo u zajedničkoj državi, ocenio je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović.

Mićunović je kazao da većinska Srbija nema nameru da utiče na slobodno izraženu volju građana na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.

„Neke stare rasprave o etničkom poreklu podgrevale su netrpeljivost, podele na Srbe i Crnogorce otvarale su pitanja statusa Srba kao nacionalne manjine ili konstitutivnog naroda, zatim pitanje jezika kao nacionalnog identiteta, crkvene samostalnosti, sve je to sužavalo prostor za veću saradnju i bolje razumevanje”, rekao je on agenciji MINA.

Prema Mićunovićevim rečima, nije u pravu ni na tragu moderne evropske politike svako ko ova pitanja stavlja ispred razvoja demokratije, ljudskih prava i borbe za bolji život uz saradnju sa najbližim susedima.

„Istorijska je odgovornost svih politički i kulturno relevantnih činilaca i u Srbiji i u Crnoj Gori za negovanje najboljih mogućih međudržavnih odnosa”, kazao je Mićunović agenciji MINA.

On smatra da nema velikih realnih problema koji bi nužno opterećivali odnose Srbije i Crne Gore.

„Nemamo teritorijalnih pretenzija ni graničnih sporova, nemamo velikih imovinskih potraživanja, nemamo bitno različite spoljnopolitičke strategije i jedni i drugi imamo kao cilj članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, vidljive razlike pojavile su se u viđenju problema Kosova.

„Srbija, pozivajući se na Rezoluciju Saveta bezbednosti insistira na svom teritorijalnom integritetu i ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisne države Kosova, a Crna Gora je poput većine država regiona i EU, priznala takvu državu Kosovo”, podsetio je on.

Na srpskoj strani to je, kaže Mićunović, izazvalo veliko razočarenje i verovatno prejaku diplomatsku reakciju, ali odnosi su se normalizovali i emocije smanjile.

(Tanjug)