четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Драгана Трифковић: Тзв. "Српска листа" је гласала за слање припадника "војске Косова" у НАТО мисије у саставу америчких трупа; Млађан Ђорђевић: Вучић покушава да сруши Резолуцију 1244
Хроника

Драгана Трифковић: Тзв. "Српска листа" је гласала за слање припадника "војске Косова" у НАТО мисије у саставу америчких трупа; Млађан Ђорђевић: Вучић покушава да сруши Резолуцију 1244

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 25. јануар 2021.

 ИА Регнум је 25. јануара организовало округли сто на тему: Да ли је могуће спасити српско Косово?

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, узела је учешће у раду конфцеренције и том приликом је истакла: 

Пре свега бих желела да се захвалим Регнуму на организацији округлог стола која се тиче најважнијег српског националног питања.

Рећи ћу нешто о војно-безбедносној ситуацији у вези са Косовом и Метохијом.

Агресија на Србију 1999. године је окончана потписивањем Кумановског споразума, а дан касније је усвојена Резолуција 1244 у Савету безбедности УН.

Договорено је да се српске војно-безбедносне снаге повуку са територије аутономне покрајине Косова и Метохије и да контролу над територијом преузму цивилне и војне међународне снаге под покровитељством УН и уз учешће НАТО.

Резолуцијом 1244 је потврђено да ће се поштовати територијани интегритет и суверенитет СР Југославије, односно Србије која је правни наследник. Међународне снаге су преузеле обавезу демилитаризације терористичке Ослободилачке војске Косова, као и стварање услова за повратак свих прогнаних лица са територије Косова и Метохије.

Према Резолуцији 1244, гарантује се повратак одређеног броја српског полицијског и војног особља до 1000 за тачно одређене намере.

Оно што је важно да напоменемо, то је да међународне снаге нису испуниле обавезу да обезбеде услове за нормалан живот свих грађана на територији Косова и Метохије до дана данашњег и да је на територији Косова и Метохије извршен погром над српским становништвом као и уништење имовине, за време мандата међународних снага. Од доласка међународних снага на Косово и Метохију 1999. године, прогнанао је преко 250 хиљада Срба који још увек живе као интерно расељена и прогнана лица. 

Такође српске власти након 2008. године и одласка Демократске странке Србије у опозицију, нису покретале питање повратка српске војске и полиције на територију Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

2010. године је донета одлука на нивоу УН да се ЕУ укључи као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, ради решавања техничких питања без довођења у питање статуса Косова.

Проблем је што су технички преговори довели до одређених споразума који су у сукобу са Уставом Републике Србије и међународним правом.

Ово се нарочито односи на Бриселски споразум из 2013. године који је довео до коначне демонтаже институција државе Србије на територији Косова и Метохије, када је постављена граница између Косова и остатка Србије, када је постојећи правосудни систем интегрисан у систем независног Косова и када су припадници српске цивилне заштите приморани да се интегришу у косовску полицију, а Срби на Косову и Метохији присиљени да гласају на нелегалним изборима које је расписало независно Косово .

Пребацивањем преговора о Косову и Метохији у Брисел, а затим и у Белу кућу, западне земље желе да дођу до коначног решења за Косово и Метохију заобилазним путем ван правно-законских оквира и на штету територијалног интегритета Републике Србије.

Уместо демилитаризације ОВК ова терористичка организација је трансформисана у војску Косова, противно Резолуцији 1244, што представља велики безбедносни ризик за Србију и регион Балкана.

Српска листа која учествује у раду нелегалних приштинских институција уз подршку државног руководства Србије, ушла је у Владу ратног злочинца Харадинаја, под образложењем да жели да спречи формирање војске Косова. Међутим 2018. године је косовска влада формирала војску Косова, а Српска листа није изашла из власти.

На седници Савета безбедности УН, руска делегација је више пута инсистирала на томе да је формирање војске Косова нелегалан и безбедносно ризичан потез, док српска делегација није спомињала овај проблем.

У прилог томе говори и чињеница да је Српска листа гласала у Скупштини Косова за слање припадника такозване војске Косова у НАТО мировну мисију у саставу америчких трупа, што не би учинила без одобрења државног руководства Србије.

Овакви потези иду у прилог заокруживању косовске независности и увођењу Косова у НАТО што је нескривени циљ приштинских власти. Извештаји о ситуацији на Косову и Метохији говоре о континуираним нападима на српско становништво, српске куће, манастире и гробља, који не престају.

Где је решење?

Србија треба да прекине одмах учешће у Бриселским преговорима због непоштовања већ постигнутих договора албанске стране и да инсистира на повратку свих преговора о Косову и Метохију у УН.

Србија треба да затражи директну дипломатску подршку Руске Федерације.

Србија треба да покрене иницијативу за повратак преко 250 хиљада прогнаних Срба на територију Косова и Метохије.

Србија треба да инсистира на укидању нелегалне војске Косова и повратку српског војно-полицијског особља на територију Косова у складу са Резолуцијом 1244.

И коначно, Србија треба да инсистира на пуноправном поштовању важеће Резолуције 1244, која је гарант очувања територијалног интегритета Србије. 

У прилог тврдњама да се безбедносна ситуација на Косову и Метохији није променила, говори фотографија на којој су мапирани напади на Србе на Косову и Метохији у току претходне године (аутора Душана Дачића) .

 Ђорђевић: Резолуција 1244 основ српске позиције на КиМ

Председник покрета "Ослобођење" Млађан Ђорђевић оценио је да основа српске позиције на Косову треба да буде инсистирање на примени Резолуције 1244 и одбијање да се она промени, а баш то није став актуелне власти у Београду.

“СНС је победио на изборима са паролом да ће вратити Косово у окриље Србије. Те године, српска држава је била комплетно присутна на северу Косова. Данас, девет година касније, ми више немамо ниједан атрибут српске државности на Косову и Метохији”, рекао је Ђорђевић у Москви, на конференцији “Може ли се спасити српско Косово”, у организацији руске федералне новинске агенције Регнум.

Како наводи тај покрет, Ђорђевић је рекао да треба поништити све уговоре и споразуме које је власт потписала са “илегалним властима у Пришитини, које предводе људи које је Србија већ осудила за ратне злочине, а сада их за то терете и међународни судови”.

“Три кључне ствари спречавају Вучића да призна Косово. Резолуција 1244 чији гарант је Русија, Српска православна црква која је на три последња сабора истакла став против признања или поделе Косова и српски народ, који је у огромној већини против споразума”, рекао је он.

Ђорђевић је оценио да Вучић умањује значај резолуције и “покушава да је сруши” тако што Србију свађа са Русијом, тако што покушава да утиче на избор патријарха и тако што шири дефетизам међу народом стално причајући да је Косово изгубљено.

“Крајњи циљ овакве политике је да се западним спонзорима из Берлина и Вашингтона изручи правно обавезујући споразум Београда и Приштине, који би укључио и чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама. То је политика издаје, против тога је већина српског народа и ми се боримо против тога”, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да Русија чврстим ставим око Резолуције 1244 помаже српском народу у том послу и брани не само медјународни поредак већ и “историјско пријатељство руског и српског народа”.

(Центар за геостратешке студије-Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер