Početna strana > Hronika > Dragan Šutanovac: Zoran Đinđić je imao plan podele Kosova i pripajanja Republike Srpske
Hronika

Dragan Šutanovac: Zoran Đinđić je imao plan podele Kosova i pripajanja Republike Srpske

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. oktobar 2014.

BEOGRAD - Bivši potpredsednik Demokratske stranke (DS) i ministar odbrane Dragan Šutanovac u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik tvrdi da je Zoran Đinđić imao plan o podeli Kosova, koji je podrazumevao da Srbija prva prizna kosovski deo, ali da joj se pripoji Republika Srpska (RS).

"Krajem 2002. Goran Vesić i ja smo po Zoranovom zahtevu išli u Berlin da razgovaramo sa šefom kabineta tadašnjeg predsednika Kosova o tome šta bi podrazumevala podela Kosova", objasnio je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, "Zoran je tražio konačno rešenje za Kosovo, a njegova ideja je bila da se dogovorimo oko podele na obostrano prihvatljiv način, nakon čega bi Srbija prva priznala kosovski deo".

"U to vreme neki uticajni intelektualci su ubeđivali Zorana da, ukoliko se dogovori podela Kosova, u isto vreme Srbija pokrene postupak "anektiranja" RS", tvrdi Šutanovac.

"Zorana su ubrzo posle toga ubili, a prvi atentat u pokušaju je bio upravo kad je išao u Banjaluku", podsetio je Šutanovac.

On je naveo da je na jednom sastanku delegacije DS s evropskim zvaničnicima u Briselu pre petiooktobarskih promena, Romano Prodi pitao Đinđića zašto ne ubijete Slobodana Miloševića.

"Mi smo demokrate, pobedićemo ga na izborima", odgovorio je Đinđić, da bi Prodi, prema rečima Šutanovca, završio tu epizodu rečima: "Ma šalio sam se, naravno da to treba da uradite na izborima".

Šutanovac za sebe tvrdi da je zaslužan za istorijski dogovor DS i Socijalističke partije Srbije (SPS) o formiranju vlade, jer je predložio da se Ivici Dačiću da resor policije, koji lider socijalista nije mogao da odbije.

Govoreći o sukobu s Vukom Jeremićem, Šutanovac je ocenio da imali potpuno različitu političku filozofiju.

"Jeremićeva filozofija je bila uticajnija u kabinetu predsednika i ona se uglavnom sprovodila", objasnio je Šutanovac, koji smatra "da smo zbog toga smo došli u situaciju da 2012. iz te politike Boris praktično nema podršku ni sa jedne centripetalne političke tačke sveta, ni sa jednog od ona čuvena četiri stuba".

On je ocenio da je kraj DS počeo posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel, kada je bilo jasno da "ni DS, ni Boris, više nemaju simpatije vodeće zemlje Evrope".

"Nije tajna da je DS posle izbora 2012. bio druga opcija Berlina. Prva opcija bila je Srpska napredna stranka (SNS)", rekao je Šutanovac.

On tvrdi da je, zajedno sa Bojanom Pajtićem, 2012. godine tražio da Dragan Đilas bude kandidat za premijera, a da su Miki Rakić i Srđan Šaper bili za Tadića.

"Ali Dačić nije želeo da Boris vodi Vladu. Rekao mi je: 'Može da bude Đilas, možeš da budeš ti, može opet Cvetković, ali ja Borisa neću za premijera", naveo je Šutanovac i dodao da je tog momenta počeo da pakuje stvari u Ministarstvu odbrane. "Ne znam da li bi Ivica prihvatio Đilasa ili mene za premijera, ali očigledno da Tadić nije želeo da nas predloži", konstatovao je Šutanovac.

On je rekao i da je u DS bilo želja da vladu formiraju sa SNS, "ali Tadić je to presekao i rekao da ne želi to da radi".

"Jednog momenta je čak rekao:'Pa ja moram još da živim u ovome gradu'", rekao je Šutanovac i naveo da su Aleksandar Vučić i Miki Rakić bili pozvani u jednu stranu zemlju da naprave dogovor, ali je navodno Tadić vratio Rakića sa aerodroma.

On je ocenio da je i za DS i za Tadića bilo bolje da je ostao počasni predsednik stranke.

"Nažalost, izlazak Borisa iz stranke bio je poslednji ekser zakucan u stranku u tom trenutku", ukazao je Šutanovac.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner