Početna strana > Hronika > Dragan Šormaz: Za Srbiju bi bilo najbolje da se pre izbora u SAD završi pitanje odnosa Beograda i Prištine, uz pomoć Domalda Trampa i SAD
Hronika

Dragan Šormaz: Za Srbiju bi bilo najbolje da se pre izbora u SAD završi pitanje odnosa Beograda i Prištine, uz pomoć Domalda Trampa i SAD

PDF Štampa El. pošta
sreda, 19. jun 2019.

Za Srbiju bi bilo najbolje da se pre izbora u SAD završi pitanje odnosa Beograda i Prištine, uz pomoć Domalda Trampa i SAD, izjavio je Dragan Šormaz.

Šef parlamentarne delegacije Srbije u skupštini NATO je u emisiji Stav TV O2 rekao da bi tek onda Trampova pobeda i osvajanje drugog mandata Srbiji doneli benefite.

On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na poboljšanju odnosa sa SAD i da su rezultati vidljivi.

"Za Srbiju je važno da ima dobre odnose sa SAD i da postane kredibilan, lojalan i predvidiv saveznik SAD. Kada smo bili u toj poziciji uvek smo kao država i narod napredovali. Vreme je da se mi sa nekim stvarima realno suočimo kao nacija, kao narod, o tome je pričao predsednik Vučić u parlamentu i nije bilo lako da kaže sve što je izrekao, ali to je ono što je budućnost i što moramo da uradimo ako želimo da idemo dalje", naglasio je Šormaz.

Kako je rekao, Srbija treba da postane članica EU i da održava prijateljske odnose i sa Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom i svima drugima sa kojima može, ali je primetio da kod nas postoji jedna “lažna slika nečije moći”.

Direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Milan Krstić, gostujuči u emisiji Stav TV O2, složio se da bi bilo najbolje da se pitanje Kosova i Metohije reši pre predsedničkih izbora u toj zemlji, uz pomoć Donalda Trampa, što bi američki predsednik mogao da predstavi kao svoj diplomatski uspeh.

Krstić je ukazao da Srbija nije više toliko popularna tema u SAD s obzirom da nismo više toliko žariste, ali i ocenio da bi, ako dodje do nekakvog sporazuma između Beograda i Prištine, gde bi Amerika bila faktor koji bi doprineo tom sporazumu, Tramp sasvim sigurno to pokušao da prikaže kao svoj spoljno politički uspeh.

"Time bi demonstrirao kako je Amerika uticaj faktor u evropskom dvorištu i kako svojim bilateralnim pristupom može da uradi više nego Evropa kroz svoju normativnu moć", rekao je Krstić.

(Tanjug)