субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Драган Ђилас: Бојкот није питање политике, него живота; Вучић није победио ни на једним правим изборима - победио га је Богдановић 2004, па ја 2008. и 2012.
Хроника

Драган Ђилас: Бојкот није питање политике, него живота; Вучић није победио ни на једним правим изборима - победио га је Богдановић 2004, па ја 2008. и 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 14. мај 2020.

 Председник странке Слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да "бојкот није питање политике, већ је бојкот питање живота", напомињући да је сигуран да "већина грађана која ће бојкотовати изборе то ради због себе, а не због порука које шаљу опозиционе странке".

"То је нихов начин да покажу да не прихватају да је лудило у коме жиимо нешто нормално. Нажалост, почели смо да се привикавамо и прихватамо да је то ненормално - нормално", рекао је Ђилас за нови број недељник НИН.

Он је навео да је "снага бојкота у људима који изађу међу хулигане и нарко-дилере да бране своје зграде", "у буци у 20.05х, у сваком здравственом раднику који је рекао: 'не, немамо заштитну опрему', у сваком који је иступио јавно против урнисања од стране режима".

"Снага је у људима. Попут легендарне сцене у филму Валтер брани Сарајево: 'Видиш ли овај град? То је Валтер'. Дакле, видите ли људе који више неће? Они су бојкот", истакао је Ђилас.

На питање да ли је могуће одлагање избора, он је рекао да "Србија нема изборе".

"Наводни избори, које је Вучић заказао за 21. јун, већ су добијени, јер избори нису питање само тог једног дана. Следи формализација крађе. Сваким даном је све мања шанса да се такви избори не одрже у јуну. И поред тога наставићемо свим мирним средствима да се за то боримо. Нису нам потребни инциденти, насиље, посебно у условима када су људи на граници живаца и када свака искра може да прерасте у огроман пожар", навео је Ђилас.

Наводни избори, које је Вучић заказао за 21. јун, већ су добијени, јер избори нису питање само тог једног дана. Следи формализација крађе. Сваким даном је све мања шанса да се такви избори не одрже у јуну

Како је нагласио, "да је памети и разума, власт би позвала на разговоре и покушала да дође до договора са онима који представљају другу половину Србије".

Ђилас је рекао да се власти инсистирају да избори буду тако брзо јер на изборима крајем године не би имали никакву шансу, тако да су "ово последњи 'избори' на којима Александар Вучић може да победи".

"Не заборавите, он никада ни на једним правим изборима није победио. Победио га је Богдановић 2004, па ја 2008. и 2012. Власт СНС-у је донела победа Томислава Николића. Већ 2014. није било услова за праве изборе, а и тада би изгубио да под притиском сарадника Борис Тадић није одлучио да изађе из ДС. Данас 53 одсто становника Србије оцењује власт као лошу. Међу онима млађим од 50 година негативан однос према власти има 70 одсто људи", подсетио је Ђилас.

"Победа је", додао је, "много ближа него што већина мисли".

Коментаришући идеју о опозицији у две колоне, он је рекао да "до победе над криминално-мафијашком организацијом која је отела државу можемо доћи само јединством".

Не заборавите, он никада ни на једним правим изборима није победио. Победио га је Богдановић 2004, па ја 2008. и 2012. Власт СНС-у је донела победа Томислава Николића. Већ 2014. није било услова за праве изборе

"Немамо ми преко пута себе политичке противнике. Прекопута нас је криминално-мафијашка организација директно повезана са нарко-картелима. То је све што треба да знамо и да се у оквиру тога понашамо", казао је Ђилас.

На питање где види простор за политичко деловање опозиције, с обзиром на сатанизовање којем су изложени, Ђилас је одговорио: "Ово што радимо није политичко деловање, ово је борба за живот и за ослобођење Србије".

Он је рекао и да више није сигуран да има могућности да Србија исплива из овакве експлозивне ситуације на миран начин.

"То зависи искључиво од власти. Апсолутна власт подразумева и апсолутно одговорност. У њиховим рукама су нож и погача", нагласио је Ђилас.

(Недељник-Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер