Početna strana > Hronika > Dragan Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH, mnogo je izvorišta nesporazuma
Hronika

Dragan Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH, mnogo je izvorišta nesporazuma

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. oktobar 2021.

 Predsednik HDŽ-a BiH Dragan Čović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije destabilizirajući faktor u toj zemlji, ističući da je mnogo izvorišta nesporazuma u BiH i da se odnosi moraju sagledati detaljnije.

„Kada je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izraz, može se nekome svideti ili ne, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH“, rekao je Čović za HRT.

Na pitanje da li su njegov sastanak u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanak Dodika sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu zajednička inicijativa da se odnosi u BiH promene na bolje, Čović je rekao da nema nikakve koordinirane aktivnosti.

Kaže da je njegov radni ručak u Beogradu sa predsednikom Srbije dogovoren pre mesec dana kako bi malo sadržajnije razgovarali, te da je na sličan način Milanović pozvao Dodika, prenosi RTRS.

„Razgovarali smo o tome kako stabilizovati situaciju u BiH u kojoj je najizraženija kriza od Dejtonskog sporazuma do danas. Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije da razgovaramo“, rekao je Čović.

On je naveo da će sa predsednikom Srbije ubrzo razgovarati i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je već razgovarao sa Milanovićem.

„Razgovori treba da budu još dinamičniji i da pokušamo da stvorimo ambijent da profunkcioniše vlast i da rešimo ključne reformske probleme“, dodao je Čović.

On je istakao da osnova rešenja mora da bude Ustav BiH, kao i da sve ono što će ubuduće biti rađeno mora da bude u skladu sa uspostavljenim mehanizmom koordinacije.

(Tanjug)