Početna strana > Hronika > Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zbog švajcaraca, samim tim ne postoji ni pravni osnov da država Srbija obešteti banke
Hronika

Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zbog švajcaraca, samim tim ne postoji ni pravni osnov da država Srbija obešteti banke

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. oktobar 2019.

Povodom zahteva suda iz Poljske, Evropski sud pravde doneo je važnu presudu C 260/18 o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora između banaka i građana.

Ovo znači da je stav našeg Vrhovnog kasacionog suda da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u eurima sa izmišljenom kamatom u suprotnosti sa ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji.

Podsećamo javnost da je DJB mnogo pre donošenja Zakona o konverziji upozoravao državu da je taj zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih građana. Ova presuda potvrđuje upozorenje DJB i ostavlja sumnju da su ljudi iz vrha vlasti u dosluhu sa bankama, očekujući ovakvu odluku Evropskog suda pravde, požurili kako bi teret sa banaka svalili na državu i građane.

Iz ove presude Evropskog suda pravde jasno proizilazi da su banke dužne u potpunosti obeštetiti prevarene građane koji su se zadužili u švajcarskim francima i da ne postoji osnov da država obeštećuje banke.

DJB će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti Zakona o konverziji, s obzirom da je protivan članovima 18-20 Ustava Republike Srbije. Možda će za EU-fanatike koji ne vole Ustav nešto značiti to da je čak protivan i članu 78. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Pozivamo Vladu Republike Srbije da obustavi isplatu obeštećenja bankama iz budžeta po problematičnom Zakonu o konverziji i da se suštinski, a ne samo deklarativno, pridržava evropskih vrednosti kada treba da zaštiti prava svojih građana.

Pozivamo i Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita da odmah raskine sve ugovore o osiguranju kredita u švajcarskim francima, s obzirom da su oni u suprotnosti sa praksom Evropskog suda pravde i ratifikovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

(dostajebilo.rs)