Početna strana > Hronika > Donald Tusk: Severna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo, ali nisu sve države EU spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana
Hronika

Donald Tusk: Severna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo, ali nisu sve države EU spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

 BRISEL - Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk ocenio je danas da je Severna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo na putu evrointegracija, ali je dodao da sve države članice nisu spremne da narednih dana donesu odluku o početku pristupnih pregovora sa Skopljem.

Donald Tusk je nakon sastanka sa novim predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim izjavio da je Skoplje u poslednje dve godine isporučilo sve prave političke signale koje EU očekuje od zemlje kandidata počev od demokratskih izbora, proevroatlantske orjentacije do međuetničkog pomirenja i popravljanja odnosa sa susedima.

"Kao predsednik Evropskog saveta ne želim da prejudiciram odluke EU. Učinili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim da budem iskren sa vama: nisu sve države članice spremne da donesu odluku o otvaranju pregovora narednih dana", izjavio je Tusk.

Tusk kaže da veruje da odluke EU može biti samo pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u skladu sa preporukom Evropske komisije.

"Nije pitanje ako već kada", poručuje Tusk uz ocenu da zna da je za postizanje konsenzusa među 28 država članica ponekad potrebno više vremena.

"Ali nema sumnje da je mesto vaše zemlje i celog regiona u EU", zaključio je Donlad Tusk.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner