Početna strana > Hronika > Donald Tusk: Raspad SSSR-a je bio blagoslov za Gruzijce, Poljake, Ukrajince i celu centralnu i istočnu Evropu, ali i za Ruse
Hronika

Donald Tusk: Raspad SSSR-a je bio blagoslov za Gruzijce, Poljake, Ukrajince i celu centralnu i istočnu Evropu, ali i za Ruse

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jul 2019.

 Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk izjavio je da raspad SSSR-a nije bio najveća geopolitička katastrofa 20. veka, već naprotiv — to je bio blagoslov.

 

„Danas, dok sam u Gruziji, želim da kažem jasno i glasno — raspad SSSR-a je bio blagoslov za Gruzijce, Poljake, Ukrajince i celu centralnu i istočnu Evropu, ali i za Ruse“, napisao je on na Tviteru.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin 2005. godine je rekao da je raspad Sovjetskog saveza bio najveća geopolitička katastrofa.

Dvanaest godina kasnije, u intervjuu koji je dao režiseru Oliveru Stounu, Putin je pojasnio da se nakon raspada SSSR-a 25 miliona Rusa za jednu noć našlo u inostranstvu, u zemlji je počeo građanski rat, bio je potpuno uništen sistem socijalne zaštite, obustavljen rad čitavih sektora ekonomije, zdravstveni sistem je bio razrušen, vojska je bila u žalosnom stanju, a milioni ljudi su se našli ispod granice siromaštva.

 Sovjetski savez je prestao da postoji 25. decembra 1991. godine, kada je predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov podneo ostavku. Tome je prethodio sporazum, koji su 8. decembra potpisali lideri Ukrajine, Belorusije i Rusije. Time je najavljeno ukidanje SSSR-a i proglašeno je stvaranje Zajednice nezavisnih država.

(Sputnjik)