Хроника

Доналд Туск против руских покушаја да се Пољска прикаже као Хитлеров савезник

Штампа
уторак, 25. август 2009.

ВАРШАВА – Пољски премијер Доналд Туск изјавио је у Варшави да његова земља неће реаговати на покушаје руских медија да се Пољска прикаже не као прва жртва Другог светског рата, већ као први Хитлеров савезник.

У пољској јавности и међу историчарима праву буру изазвао је документарни филм руске државне телевизије „Тајне поверљивих протокола”.

У њему аутори руским гледаоцима представљају да Совјетски Савез није имао другог излаза осим да пред Други светски рат потпише злогласни пакт Рибентроп-Молотов о ненападању са Немачком.

Тај документарац Пољску, коју је немачки Вермахт напао 1. септембра 1939. године а затим у складу са пактом 17. септембра источне области окупирала Црвена армија, означава не као прву жртву светског сукоба, већ за првог Хитлеровог савезника.

Главни аргумент руски документарац налази у чињеници да је Пољска 1934. године потписала са Хитлеровом Немачком пакт о ненападању, али филм прећуткује чињеницу да је исти такав пакт о ненападању још две године раније Пољска потписала и са Совјетским Савезом као својим суседом, упозорили су пољски али и неки историчари у самој Русији.

Руски медији најавили су да ће 31. августа, уочи 70. годишњице избијања Другог светског рата, објавити и неке извештаје из архива совјетских обавештајних служби који дају додатне аргументе у прилог тој тези.

„Пољска неће дозволити да је испровоцирају неке публикације и гласови из Русије и градиће добре односе, иако се историјско памћење у Пољској и Русији разликује”, казао је данас Туск.

Према његовим речима пољска влада, која увек реагује када неко каља углед Пољске, реаговала би само у случају када би историјске чињенице оспоравале руске власти.

Туск је казао да ће он и председник Пољске Лех Качињски говорити из пољског угла о тим историјским збивањима на свечаном европском обележавању 70. годишњице избијања Другог светског рата на полуострву Вестерплате у Гдањску.

Ту ће међу бројним европским званицама бити и немачка канцеларка Ангела Меркел и руски премијер Владимир Путин, а Пољска ће,из обзира према руском госту све манифестације 70. годишњице совјетске агресије на Пољску померити баш на 17. септембар, када је и извршена.

„Пољска интерпетација тих збивања не мора да обавезује све на свету, али Пољска на њу има право и нико не може то да јој одузме”, рекао је Туск.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]