Početna strana > Hronika > Donald Tusk protiv ruskih pokušaja da se Poljska prikaže kao Hitlerov saveznik
Hronika

Donald Tusk protiv ruskih pokušaja da se Poljska prikaže kao Hitlerov saveznik

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. avgust 2009.

VARŠAVA – Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u Varšavi da njegova zemlja neće reagovati na pokušaje ruskih medija da se Poljska prikaže ne kao prva žrtva Drugog svetskog rata, već kao prvi Hitlerov saveznik.

U poljskoj javnosti i među istoričarima pravu buru izazvao je dokumentarni film ruske državne televizije „Tajne poverljivih protokola”.

U njemu autori ruskim gledaocima predstavljaju da Sovjetski Savez nije imao drugog izlaza osim da pred Drugi svetski rat potpiše zloglasni pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju sa Nemačkom.

Taj dokumentarac Poljsku, koju je nemački Vermaht napao 1. septembra 1939. godine a zatim u skladu sa paktom 17. septembra istočne oblasti okupirala Crvena armija, označava ne kao prvu žrtvu svetskog sukoba, već za prvog Hitlerovog saveznika.

Glavni argument ruski dokumentarac nalazi u činjenici da je Poljska 1934. godine potpisala sa Hitlerovom Nemačkom pakt o nenapadanju, ali film prećutkuje činjenicu da je isti takav pakt o nenapadanju još dve godine ranije Poljska potpisala i sa Sovjetskim Savezom kao svojim susedom, upozorili su poljski ali i neki istoričari u samoj Rusiji.

Ruski mediji najavili su da će 31. avgusta, uoči 70. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, objaviti i neke izveštaje iz arhiva sovjetskih obaveštajnih službi koji daju dodatne argumente u prilog toj tezi.

„Poljska neće dozvoliti da je isprovociraju neke publikacije i glasovi iz Rusije i gradiće dobre odnose, iako se istorijsko pamćenje u Poljskoj i Rusiji razlikuje”, kazao je danas Tusk.

Prema njegovim rečima poljska vlada, koja uvek reaguje kada neko kalja ugled Poljske, reagovala bi samo u slučaju kada bi istorijske činjenice osporavale ruske vlasti.

Tusk je kazao da će on i predsednik Poljske Leh Kačinjski govoriti iz poljskog ugla o tim istorijskim zbivanjima na svečanom evropskom obeležavanju 70. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata na poluostrvu Vesterplate u Gdanjsku.

Tu će među brojnim evropskim zvanicama biti i nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijer Vladimir Putin, a Poljska će,iz obzira prema ruskom gostu sve manifestacije 70. godišnjice sovjetske agresije na Poljsku pomeriti baš na 17. septembar, kada je i izvršena.

„Poljska interpetacija tih zbivanja ne mora da obavezuje sve na svetu, ali Poljska na nju ima pravo i niko ne može to da joj oduzme”, rekao je Tusk.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner