Хроника

Доналд Трамп: Турска, Европа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди ће морати сами да решавају ситуацију и одреде шта ће урадити са припадницима "Исламске државе" ухваћене у њиховом окружењу

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Амерички председник Доналд Трамп оправдао је одлуку повлачења америчких војника са севера Сирије рекавши да оставља онима који су укључени у конфликт да сами реше ситуацију.

"Турска, Европа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди сада ће морати сами да решавају ситуацију и одреде шта ће урадити са припадницима Исламске државе ухваћене у њиховом окружењу", навео је Трамп у дугој поруци на Твитеру.

То је Трампова прва реакција од када је Бела кућа саопштила да се повлаче амерички војници, чиме се отвара пут за турску војну офанзиву против Курда.

"Курди су се борили са нама и добили су огроман новац и опрему за то. Деценијама се боре у Турској. Желео сам да се држим даље од тог конфликта скоро три године, али је за нас дошло време да изадјемо из тих смешних и бескрајних ратова, од којих су многи племенски", додао је Трамп.

Амерички председник је додао да ће се Американци борити тамо где ће имати предност и само за победу.

Трамп је о европским џихадистима које држе Курди рекао да је Европа од САД затражила да их задрже.

"Одговорио сам да то нећемо, јер смо већ учинили велики услугу и сада желе да их чувамо у америчким затворима, а то много кошта. Сада су њихови и нека сами процене шта ће с њима", додао је амерички председник.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]