Početna strana > Hronika > Donald Tramp: Svetska zdravstvena organizacija je previše naklonjena Kini i nije dobro reagovala na pandemiju koronavirusa - razmotrićemo suspendovanje suma koje smo uplatili; Pandemija teže pogađa crnačko stanovništvo
Hronika

Donald Tramp: Svetska zdravstvena organizacija je previše naklonjena Kini i nije dobro reagovala na pandemiju koronavirusa - razmotrićemo suspendovanje suma koje smo uplatili; Pandemija teže pogađa crnačko stanovništvo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 08. april 2020.

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će SAD suspendovati svoje učešće u finansiranju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), optužujući je da nije dobro reagovala na pandemiju koronavirusa, kao i da je SZO, po njegovom mišljenju, previše naklonjena Kini, javlja AFP.

"Suspendovaćemo uplate suma namenjenih SZO" , izjavio je Tramp tokom redovnog dnevnog obraćanja novinarima iz Bele kuće.

Nekoliko minuta kasnije on je, kako navodi AFP, "napravio korak unazad", tvrdeći da on samo želi da prouči takvu mogućnost.

"Ne kažem da ću to uraditi, ali ćemo prostudirati takvu mogućnost. Sve (u ponašanju SZO) je veoma povoljno za Kinu", izjavio je Tramp ne precizirajući šta pod tim misli.

U utorak ujutro predsednik SAD je napisao tvit koji AFP ocenjuje kao "posebno oštar" u odnosu na SZO.

"Svetska zdravstvena organizacija se stvarno ukopala. Čudnovato, obilno finansirana od strane SAD, ona je veoma okrenuta ka Kini. Sa velikom pažnjom ćemo proučiti ovo pitanje", pisao je u utorak ujutro predsednik SAD na svom tviter nalogu.

Korona teže pogađa crnačko stanovništvo

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da pandemija virusa korona teže pogađa crnačko stanovništvo SAD, javlja AP.

Tramp je u Beloj kući rekao novinarima da njegova vlada pokušava da odgovori na “ogroman izazov” i da se virus na disproporcionalan način pojavljuje u crnačkim zajednicama.

Direktor Nacinalnog instituta za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je odavno poznato da oboljenja kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznost i astma teže pogađaju manjinsko stanovništvo u SAD, posebno crnce.

Virus korona žestoko pogađa osobe koje pate od tih bolesti, što često zahteva intubaciju i intenzivnu negu, a nekada dovodi do smrti, rekao je Fauči.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner