Хроника

Доналд Трамп потписао наредбу којом се доводи у питање заштита друштвених мрежа од тужби: Заштитио сам слободу говора и права америчког народа

Штампа
петак, 29. мај 2020.

 Председник САД Доналд Трамп потписао је наредбу којом се доводи у питање заштита друштвених мрежа од тужби, чиме је наставио рат против тих средстава комуникације.

"Данас потписујем извршну наредбу да заштитим и подржим слободу говора и права америчког народа", рекао је Трамп.

Трамп је наредбу потписао дан пошто је оптужио Твитер за "потпуно гушење слободе говора" - како је назвао то што је та друштвена мрежа упозорила кориснике да провере истинитост информација које је амерички председник изнео.

Те потезе је Трамп оценио као "уредничке одлуке" Твитера које спадају у област политичког активизма, наводи Асошиејтед прес.

Навео је да би после тих одлука друштвене мреже требало да остану без заштите од тужби због садржаја објављеног на њиховим платформама.

Трамп и његови сарадници који се знатно ослањају на Твитер за нападање противника, дуго оптужују технолошке гиганте из Силицијумске долине да таргетирају конзервативце на друштвеним мрежама, провером истинитости изнетих података или њиховим уклањањем.

Наредбом се владиним агенцијама налаже да траже од независних агенција које доносе прописе, као што су Федерална комисија за комуникације и Федерална комисија за трговину, да проуче да ли могу да уведу нова правила за друштвене мреже.

Стручњаци сумњају да се нешто значајније може урадити без одлуке Конгреса САД.

Најновији напад Трампа на Твитер уследио је пошто је та друштвена мрежа додала упозорења на два његова твита у којима је гласање поштом назвао преваром и наговестио да ће такви гласови бити покрадени.

Испод тих твитова постављен је линк ка страници за проверу чињеница, која садржи и медијске извештаје о Трамповим неоснованим тврдњама.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]