Početna strana > Hronika > Donald Tramp potpisao izvršne uredbe, nezaposlenima 400 dolara pomoći nedeljno, plaćeni odmori; Guverneri: Mi nemamo taj novac
Hronika

Donald Tramp potpisao izvršne uredbe, nezaposlenima 400 dolara pomoći nedeljno, plaćeni odmori; Guverneri: Mi nemamo taj novac

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2020.

Predsednik Donald Tramp potpisao je u subotu četiri izvršne uredbe od kojih će jedna obezbediti 400 dolara nedeljno naknade za nezaposlene, gde se očekuje da 25% sume pokriju savezne države, a 75% federacija. Uredbe su nastale nakon nemogućnosti demokrata i republikanaca da se dogovore oko sporazuma kojima bi se ublažile ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Ostale tri uredbe predviđaju plaćeni odmor za građane koji imaju manje od 100.000 dolara godišnje, odlaganje otplate studentskih kredita i moratorijum  na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

“Ovaj potez je izdašan, ali moramo voditi računa o svom narodu”, rekao je Tramp dok je boravio u svom golf klubu u Bedminsteru, u državi Nju DŽersi.

Tramp je naznačio da će savezna vlast pokriti 75% troškova, ali nije precizirao odakle će pokriti navedene troškove.

Vest o tome da će savezne države pokriti 25% troškova od 400 dolara koje će nezaposleni dobijati nedeljeno ozbiljno je nasmajela jednog guvernera iz redova Demokratske partije.

“Mi nemamo taj novac”, kratko je prokomentarisao guverner jedne severoistočne zemlje.

Upitan od jednog novinara zašto 400, a ne 600 dolara, koliko su nezaposleni dobijali ranije Tramp je objasnio da je to novac koji im treba i koliko im je potreban. Predsednik je naveo da će ova svota novca biti dobar podsticaj da se oni vrate svojim poslovima. On je optužio demokrate u Kongresu da su u predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključile elemente koji nemaju veze sa pandemijom.

Demokrate će najverovatnije pokušati da ospore uredbe na sudu, budući da nije jasno da li predsednik ima ovlašćenja da donosi ovakve uredbe.  Sa ovim je upoznat i sam Tramp koji je rekao da je zakonitost uredbi neupitna.

“Gledaćemo da kapitalne dobiti iskoristimo za otvaranje novih radnih mesta, a porez na dohodak će biti za ljude sa srednjim i nižim dohotkom”, precizirao je Tramp.

Predsednik je dodao će on ovo govori kao republikanac i dodao da mora postojati poreska nejednakost.

Ono što Trampove uredbe ne uključuju, a zakonski predlog sadrži – je više od 100 milijardi dolara pomoći školama da se ponovo otvore ove jeseni, dodatna sredstva za testiranje na koronavirus, pomoć američkoj Poštanskoj službi koja se nalazi u problemima, i još jedan ček pogođenim Amerikancima u iznosu od 1.200 dolara.

Milioni Amerikanaca su do nedavno primali pomoć od 600 dolara nedeljno, a socijalne službe upozoravaju da bi, ako se isplate ne nastave, mnogi mogli da ostanu bez hrane ili krova nad glavom.

(Nova S)