Početna strana > Hronika > Donald Tramp odustao od proglašenja karantina u saveznim državama Njujork, Nju DŽersi i Konektikat: Nema potrebe da se Njujork zatvara
Hronika

Donald Tramp odustao od proglašenja karantina u saveznim državama Njujork, Nju DŽersi i Konektikat: Nema potrebe da se Njujork zatvara

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. mart 2020.

Predsednik SAD Donald Tramp odustao je od proglašenja karantina u saveznim državama Njujork, Nju DŽersi i Konektikat, naredivši umesto toga izdavanje oštrog saveta za izbegavanje putovanja, u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Tramp je objavio da je odluku doneo posle konsultacija s timom Bele kuće zaduženim za borbu protiv pandemije i guvernerima saveznih država Njujork, Nju DŽersi i Konektikat.

On je rekao da je Centru za kontrolu i prevenciju bolesti naredio "da uputi oštar savet za izbegavanje putovanja" i dodao da "karantin neće biti neophodan".

Potpredsednik SAD Majk Pens napisao je na Tviteru da Centar za kontrolu bolesti poziva poziva stanovnike te tri savezne države da se "u narednih 14 dana uzdrže od putovanja koja nisu neophodna".

Uvođenje karantina zagovarali su pojedini guverneri, uključujući republikanskog čelnika Floride Rona De Santisa, koji su tražili da se putnicima iz najteže pogodjenih oblasti zabrani ulazak u njihove savezne države.

Međutim, tu ideju odmah su kritikovali guverneri najteže pogođenih saveznih država, upozorivši da bi to dovelo do širenja panike medju stanovništvom koje je već pogodjeno koronavirusom.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo, koji je kritikovao odgovor savezne vlade na pandemiju kada je njegova država postala epicentar koronavirusa, rekao je da bi stavljanje tri države u karantin značilo "objavu rata od savezne vlasti".

"Ako počnete da izolujete oblasti širom zemlje, to bi bilo potpuno bizarno, kontraproduktivno, antiamerički, antisocijalno", kazao je Kuomo za Si-En-En.

On je dodao da bi izolacija Njujorka, finansijske prestonice SAD, izazvala šok na berzama i "paralisala ekonomiju" u vreme kada Tramp nagoveštava da će uložiti velike napore da očuva ekonomiju.

Zaraza koronavirusa potvrdjena je u SAD kod više od 123.000 osoba, od kojih je umrlo više od 2.200. SAD su zemlja s ubedljivo najviše registrovanih zaraza korona virusom u svetu, a prethodnih dana došlo je do naglog rasta broja obolelih.

(Beta)