Početna strana > Hronika > Tramp: Nemačka pod potpunom kontrolom i zarobljenik Rusije zbog projekta gasovoda "Severni tok 2"; Merkel: Nemačka određuje sopstvenu politiku i donosi sopstvene odluke
Hronika

Tramp: Nemačka pod potpunom kontrolom i zarobljenik Rusije zbog projekta gasovoda "Severni tok 2"; Merkel: Nemačka određuje sopstvenu politiku i donosi sopstvene odluke

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. jul 2018.

 Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je Nemačka "pod potpunom kontrolom" i "zarobljenik" Rusije zbog projekta gasovoda "Severni tok 2".

Tramp je tokom doručka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom negodovao jer SAD štite Nemačku dok ova zaključuje energetske dogovore s Rusijom.

Gasovod "Severni tok 2" udvostručiće količinu gasa koju Rusija direktno isporučuje Nemačkoj, zaobilazeći tranzitne zemlje poput Ukrajine. SAD i neke članice EU protive se projektu gasovoda.  

"Mi treba da vas štitimo od Rusa a vi pravite dogovore s Rusijom", rekao je Tramp.  

Stoltenberg je rekao da su članice NATO uspevale da rade zajedno uprkos razlikama.

Merkel: Nemačka određuje sopstvenu politiku i donosi sopstvene odluke

Nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu nezavisnost svoje zemlje nakon komentara predsednika SAD Donalda Tramp da je Berlin pod ruskim uticajem.

Pred odlazak na samit NATO u Briselu, Merkel je skrenula pažnju i na to da je ona odrasla u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

"Imam iskustvo Nemačke pod kontrolom Sovjetskog Saveza i jako sam srećna danas zbog toga što smo ujedinjeni, u slobodi, kao Savezna Republika Nemačka", rekla je novinarima Merkel ne pominjući Trampove kritike.

Može da se kaže, kako je navela, da Nemačka može da određuje sopstvenu politiku i da donosi sopstvene odluke.

"I to je vrlo dobro", dodala je ona.

Tramp je tokom doručka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom negodovao jer SAD štite Nemačku dok ona zaključuje energetske dogovore s Rusijom. Gasovod "Severni tok 2" udvostručiće količinu gasa koju Rusija direktno isporučuje Nemačkoj, zaobilazeći tranzitne zemlje poput Ukrajine. SAD i neke članice EU protive se projektu gasovoda.

Susreli se Tramp i Merkel: Odlični odnosi, razgovor o odbrani

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u Briselu, pošto je amerilčki lider kritikovao Nemačku zbog male potrošnje na odbranu i ruskog gasovoda.

Sastanak u Briselu, gde prisustvuju samitu NATO, Tramp je opisao kao "odličan", preneo je Asošiejtid pres. 

On je rekao da su razgovarali o investicijama u odbranu i o trgovini, dodajući da SAD imaju "sjajne odnose s Nemačkom". Merkel je rekla da je na sastanku iznela pitanje migracija i ekonomskog razvoja.

Tramp je na doručku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom negodovao navodeći da SAD štite Nemačku dok ona zaključuje energetske dogovore s Rusijom.

(Beta)