Хроника

Дојче веле: Протести у Европи против обавезне вакцинације

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Након што је почетком године несташица вакцина успорила кампање вакцинације у Европској унији, сада почиње да влада несташица људи спремних да се вакцинишу, јавља Дојче веле, извештавајући о протестима који се против обавезног вакцинисања организују широм Европе.

Спремност на вакцинацију се смањује, а број заражених повећава. Неколико европских земаља предузело је кораке којим желе да подстакну људе да се вакцинишу. На протесте није требало дуго чекати, пише „Дојче веле„.

„Поравнајте кривуљу!“ То је један од модерних слогана настао током пандемије короне. Под тим се мисли на кривуљу свакодневних нових инфекција. Али сада се заравњује још једна кривуља – кривуља вакцинације. Након што је почетком године несташица вакцина успорила кампање вакцинације у Европској унији, сада почиње да влада несташица људи спремних да се вакцинишу.

Многим политичарима то се уопште не свиђа, посебно ако се имају у виду растуће вредности инциденције, односно броја новозаражених на 100.000 становника за седам дана. У многим земаља поново је букнула расправа о томе да ли би ограничења требало да се разликују за вакцинисане и невакцинисане људе. И да ли би колективни имунитет требало постићи увођењем обавезне вакцинације.

И док се у Немачкој о томе још увиек расправља, неке друге земље већ повукле су начиниле прве кораке. Али то није свуда наишло на добродошлицу и у више земаља дошло је до протеста.

Француска: Обавезно вакцинисање од септембра

У Француској је, према наводима власти, протеклог викенда више од 160 000 људи широм земље демонстрирало против планова владе. Посебно им је трн у оку било планирано обавезно вакцинисање за одређена занимања. Од средине септембра, запослени у здравству и негователи, али и припадници служби безбедности, морају да докажу да су вакцинисани да би наставили да се баве својом професијом. Они који то не могу да докажу, могу да очекују суспензију и то без да им се исплаћује плата.

Демонстранти то виде као недопустиво уплитање у право људи на самоопредељење. Протестовало се и против најаве да би дигитални цертификат ЕУ требало да постане услов за приступ јавним местима, попут музеја, тржних центара, ресторана и барова, али и међуградских возова. Такозвани „Зелени пасош“ показује да ли је особа вакцинисана, оздравила или је тренутно негативно тестирана.

Закону се противила и опозиција, али је на крају парламенту јасном већином усвојена ревидирана верзија закона. У анкетама се, иначе, већина грађана изјаснила за проширење обавезе када је реч о корона-пасошу.

Грчка: Од сада обавезно вакцинисање за неговатеље

И у Грчкој се прошле седмице поново протестовало против владиних мера за сузбијање короне. Влада у Атини усвојила је средином јула одлуку о увођењу обавезног вакцинисања за медицинске сестре и техничаре. Њима је дат рок до средине августа да започну са вакцинацијом, а у протвном им такође прети суспензија без плате. Нови закон би такође требало да олакша привремено запошљавање особља на замени.

Од септембра ће се обавезно вакцинисање у Грчкој примењивати на читав здравствени сектор. Послодавцима који запошљавају невакцинисано особље прете новчане казне до 200.000 евра.

Посета угоститељским објектима и установама културе такође је резервисана за вакцинисане – негативан тест више није довољан.

Прошлог четвртка, на дан када је парламент гласао о закону о обавезном вакцинисању, широм земље против тога демонстрирало је око 5.000 људи. Према наводима полиције, око 3.000 људи протестовало је у Атини, а полиција је користила водене топове и сузавац како би демонстранте удаљила од парламента.

Италија: Протести против „Зеленог пасоша“

Влада у Италији за сада не планира да уведе обавезно вакцинисање, али је ипак, током викенда, хиљаде људи демонстрирало у неколико већих градова против строжих правила о корони. Од 6. августа, наиме, приступ затвореним просторијама у Италији биће резервисан само за власнике „Зеленог пасоша“. Онај, дакле, ко жели да уђе у теретану или на базен, у музеј или ресторан, мора да буде вакцинисан. Када је реч о баштама, угоститељи могу сами да одлуче да ли желе да послуже госте без корона-пасоша.

(Дојче веле)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]