Početna strana > Hronika > Dojče vele: 40 godina od Foklandskog rata - sećanje Britanaca je i danas živo
Hronika

Dojče vele: 40 godina od Foklandskog rata - sećanje Britanaca je i danas živo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

 Foklandski rat je okončan pre više od 40 godina, ali za mnoge veterane u Velikoj Britaniji, kao i za civile na tim ostrvima on još uvek živi.

„Sećanja na rat su sveprisutna, s njima se suočavamo svakog dana i nemoguće ih je izbeći“, kaže Kris Loke iz udruženja veterana Kraljevska britanska legija. „Još će mnogo vremena proći pre nego što taj rat nestane iz glava vojnika i civila koji su boravili tamo tokom borbi“, zaključuje taj veteran Foklandskog rata koji je okončan sredinom juna 1982, nakon nešto više od dva meseca.

Rat je počeo 2. aprila 1982. kada je Argentina, tada pod vođstvom vojne hunte, napala ostrva koja se na španskom zovu Malvinska i koje Argentina, kao naslednica španske kolonijalne sile, prisvaja već vekovima.

Unutrašnji mir

Nakon argentinske okupacije, Velika Britanija je s drugog kraja sveta poslala flotu koja je, nakon što je prevalila put od 13.000 kilometara, ostrva vratila pod britansku zastavu. Loke smatra da je obeležavanje 40. godišnjice tog istorijskog događaja kod lokalnog stanovništva samo probudilo negativna sećanja.

„Mnogi civili ovde nakon rata pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Rat je za mnoge bio prekretnica u životu“, kaže Loke koji je služio kao mornar na jednom vojnom tankeru. On je jedan od retkih Britanaca koji su nakon rata ostali na ostrvu. „Velika većina vojnika nikada se nije vratila i ne zna kako život ovde funkcioniše u mirnodopskim uslovima“, kaže on. Loke smatra da bi ponovni dolazak na Foklande mnogim veteranima doneo unutrašnji mir.

Rat je sa sobom doneo i mnoge pozitivne promene: izgrađen je recimo i aerodrom koji je omogućio bolje veze s kopnom. Oko ostrva je uspostavljena i ekskluzivna trgovačka zona u prečniku od 200 milja, što je omogućilo i veće prihode od ribarstva.

Sudbina i ostrvo

Loke je nakon rata radio u luci u Stenliju, najvećem gradu na Foklandima. „Boravak na ostrvu me učinio boljom osobom. Možda je sudbina htela da ostanem ovde“, zaključuje veteran.

Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras je pre nekoliko dana povukla paralelu između tadašnjeg napada vojne hunte na Foklande i aktuelne ruske agresije na Ukrajinu. Ona je naglasila da Velika Britanija „neće oklevati ni trenutka“ u slučaju nove invazije.

Rat koji je okončan pre 40 godina stajao je života 255 britanskih vojnika, tri civila na ostrvu i 649 argentinskih vojnika. Uprkos smeni vlasti u Argentini nakon izgubljenog rata, ta južnoamerička zemlja nikada nije odbacila svoje pretenzije nad ostrvima.

(Dojče vele)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner