Хроника

Додик у Русији: Високи представник није ни законодавац ни уставотворац

Штампа
субота, 06. јун 2009.

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је у Санкт Петербургу разговарао са представницима власти Руске Федерације о кризи која је настала на релацији РС - ОХР и додао да сви желе да се стање што прије и дефинитивно нормализује.

"Било је прилике да неке људе из власти Руске Федерације упознам са околностима у којима се све то дешава и мислим да они имају додатно разумјевање. У сваком случају сви желе да се стање што прије и дефинитивно нормализује", истакао је Додик.

Он је додао да постоји и жеља да локалне власти преузму одговорност за све одлуке и за будућност.

Високи представник и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инцко обратио се писмом од 25. маја предсједнику Народне скупштине РС Игору Радојичићу од којег захтијева да се ангажује да парламент Српске прије 11. јуна гласањем усвоји закључак, којим би закључак од 14. маја био прогласашен ништавним.

Поводом става високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће наставити директну комуникацију са руководством РС, Додик је пред полазак у Москву рекао да Српска стоји на располагању за све врсте разговора.

"Чињеница је да је високи представник врховни тумач Дејтонског споразума и ми немамо проблем са тим ставом, али он није законодавац, а поготово није уставотворац'', рекао је Додик за РТРС.

Он је подсјетио да је високи представник у прошлости наметао измјене и допуне устава и законе, што није било у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН.

"Сав проблем настао је из чињенице да су ранији високи представници преносили надлежности са РС тиме што су наметали 52 закона и што су донијели негдје око 150 одлука'', нагласио је Додик.

Додик је истакао да разговоре о овоме треба наставити и да је РС била у праву када је покренула та питања.

Високи представник у БиХ наставиће након данашњег састанка амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за имплементацију мира директну комуникацију са органима власти РС, саопштено је из ОХР-а.

Народна скупштина РС усвојила је 14. маја сет закључака у вези са преносом надлежности са РС на институције БиХ.

Високи представник БиХ упутио је 25. маја писмо предсједнику Народне скупштине РС Игору Радојичићу, предсједнику РС Рајку Кузмановићу, те потпредсједницима Народне скупштине РС Шефкету Хафизовићу и Нади Тешановић у којем наводи да су ти закључци парламента Српске неприхватљиви.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]