Početna strana > Hronika > Dodik u Rusiji: Visoki predstavnik nije ni zakonodavac ni ustavotvorac
Hronika

Dodik u Rusiji: Visoki predstavnik nije ni zakonodavac ni ustavotvorac

PDF Štampa El. pošta
subota, 06. jun 2009.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je u Sankt Peterburgu razgovarao sa predstavnicima vlasti Ruske Federacije o krizi koja je nastala na relaciji RS - OHR i dodao da svi žele da se stanje što prije i definitivno normalizuje.

"Bilo je prilike da neke ljude iz vlasti Ruske Federacije upoznam sa okolnostima u kojima se sve to dešava i mislim da oni imaju dodatno razumjevanje. U svakom slučaju svi žele da se stanje što prije i definitivno normalizuje", istakao je Dodik.

On je dodao da postoji i želja da lokalne vlasti preuzmu odgovornost za sve odluke i za budućnost.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglasašen ništavnim.

Povodom stava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će nastaviti direktnu komunikaciju sa rukovodstvom RS, Dodik je pred polazak u Moskvu rekao da Srpska stoji na raspolaganju za sve vrste razgovora.

"Činjenica je da je visoki predstavnik vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i mi nemamo problem sa tim stavom, ali on nije zakonodavac, a pogotovo nije ustavotvorac'', rekao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da je visoki predstavnik u prošlosti nametao izmjene i dopune ustava i zakone, što nije bilo u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

"Sav problem nastao je iz činjenice da su raniji visoki predstavnici prenosili nadležnosti sa RS time što su nametali 52 zakona i što su donijeli negdje oko 150 odluka'', naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da razgovore o ovome treba nastaviti i da je RS bila u pravu kada je pokrenula ta pitanja.

Visoki predstavnik u BiH nastaviće nakon današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira direktnu komunikaciju sa organima vlasti RS, saopšteno je iz OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH.

Visoki predstavnik BiH uputio je 25. maja pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, te potpredsjednicima Narodne skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović u kojem navodi da su ti zaključci parlamenta Srpske neprihvatljivi.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner